I 2013 ble noen av Norges fremste teknologi-gründere invitert til å investere sammen med Startuplab i Founders Fund, et fond som skulle dyrke frem neste generasjon gründere.

Det var ikke så mange andre som trodde på slike selskaper på den tiden – nå er mye annerledes.

– Kapitalmarkedet var helt dødt, det var en type selskaper ingen ville investere i. Nå mener vi å kunne bevise at det kan være lønnsomt, men da med en ny tilnærming, sier Tor Bækkelund i Startuplab, som administrerer fondet.

Det siste året har fondet solgt aksjer i fem av sine 21 investeringer, og Bækkelund er stolt av at de etter mindre enn fire år har levert hele investeringen tilbake, med renter.

– Vi har fått igjen mellom tre og 20 ganger investeringen i salgene, sier han.

– Founders Fund har betalt tilbake investeringen pluss 20 prosent, og det er fremdeles mange gode selskaper igjen i fondet, sier Bækkelund.

Remarkable er ett av selskapene som er igjen – det forhåndssolgte sin digitale notatblokk for 100 millioner kroner.

Moderate forventninger

Gründer Erik Bakkejord er full av lovord.

– De har klart å skape en modell som har gitt en fantastisk avkastning til investorene, og det er viktig for at det skal være bærekraftig, sier han.

Bakkejord er nå arbeidende styreformann i Intility, et skyselskap med omsetning litt under en halv milliard kroner årlig, og grunnla nettrekrutteringsselskapet Stepstone i 1996. Han tjente gode penger på å selge deler av aksjene i år 2000 og investerte én million av de 30 millionene i Founders Fund I, og er også med i neste utgave med to millioner.

– Jeg hadde ganske moderate forventninger, og tenkte det er en bra greie som det er behov for. Så jeg må si jeg er mektig imponert over det de har fått til. De har et skikkelig miljø, og jobber tett med selskapene, sier han.

Oppstartsselskapene Ardoq og Domos har bidratt til fondets suksess, ved at Founders Fund først investerte og nå har solgt seg ut. Gründerne mener miljøet rundt Startuplab og kontakten med de erfarne investorene i fondet er viktig.

– De jobber tett med selskapene og arrangerer flere workshoper i året hvor du blant annet kan sparre med investorene på alle typer problemstillinger, sier Magnulf Pilskog, gründer og produktutviklignsjef i Ardoq.

– Det er smarte penger. Folk som kommer inn og kan bransjer og industrier, og bidrar med kunnskap, sier Olav Nedrelid i Domos.

Verdt halv milliard

Founders Fund I begynte å investere høsten 2013 og har hatt som strategi å gå inn tidlig, med relativt små beløp, og selge seg ut igjen tidlig, når anledningen byr seg.

– De har truffet riktig med selskapene og sørget for å gi selskapene en plattform for å lykkes, sier Eilert Hanoa, gründer i programvareselskapet Mamut, som ble solgt til Visma.

Han husker fremdeles da han selv fikk sårt trengt kapital fra blant andre Petter Stordalen på midten av 90-tallet. Nå trekker han særlig frem Huddly, der Founders Fund investerte og solgte seg ut. Huddly utvikler avanserte videokonferansekameraer i lommeformat og hentet nylig 80 millioner friske kroner etter å ha inngått en avtale med Google og ble priset til 575 millioner kroner.

Fondet har også solgt seg ut av Ardoq, der to av fondets investorer, Geir Førre og Gunnar Evensen, investerte ytterligere og kjøpte ut fondet. Videre har de solgt i solcelleselskapet Otovo, og Northern Tech, som lager sikkerhetssystemer for tingenes internett.

De solgte også aksjene i Sharemy3d, da selskapet ble solgt til Fast-gründer Jon Markus Lerviks Cognite.

– Vi har fått igjen mellom tre og 20 ganger investeringen i salgene. Totalt har selskapene i vårt første fond hentet over 500 millioner kroner. Hver million investert, utløser i snitt ytterligere 20 millioner, sier Bækkelund.

Risikosport

Oppstartsselskaper er imidlertid fremdeles risikosport. Bækkelund forteller at ett selskap har lagt ned virksomheten og at de har avskrevet to andre investeringer. Det kan bli flere nedturer, og det er vanlig å bomme mye.

– Risikoen vil alltid være der, men vi har nå 82 selskaper i Startuplab, og jobber aktivt med alle. Med et så stort utvalg har du en fordel, sier Bækkelund.

I 2016 opprettet de Founders Fund II, med kapital på 70 millioner kroner. Bekkelund sier fondet har kapasitet til å investere i omtrent en fjerdedel av selskapene, men at det ikke passer for alle gründerne, og det er ikke noe krav. Fremgangsrike selskaper som Kahoot, Vivaldi, Attensi og Zivid har vært innom uten investeringer.

Bækkelund mener antallet og kvaliteten på oppstartsselskapene har økt de siste årene–noe som er bra for investorene. Men det betyr ikke at det er blitt enkelt å tjene penger på dette.

– Vi synes det er morsomt at vi klarer å få dette til å fungere som verdiskapingsmodell. Det er hardt arbeid, og det beste er om du forstår det du investerer i og har et nettverk som kan bidra. Det vil bedre sjansen for å lykkes, sier han.

Han har selv prøvd å investere utenfor eget kompetanseområde.

– Jeg tapte pengene, sier han.(Vilkår)

Bård Bjerkholt: Slik vil fallende boligpriser påvirke norsk økonomi
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hvorfor OECD er bekymret for norsk økonomi.
02:09
Publisert: