I hjertet av Beverly Hills, selve solsiden av Los Angeles, ligger en rekke av byens nye helsesentre. De har forretningsmodellen til treningssentre, fancy lokaler, leger blant de ansatte og gjerne en egen app.

To dører bortenfor Apples flaggskipsbutikk har selskapet Forward åpnet kontor. Det er ikke tilfeldig.

– Nei, det er følelsen av en Apple-butikk vi går for. Hos oss er det ingen ventetid. Man kommer inn, putter hånden i en kroppskanner som måler all vital informasjon, så går man lenger bak i lokalet og møter legen som gir deg anbefalinger til hvordan du kan forbedre helsen din. Det hele er lagt opp til å være en positiv opplevelse. Det skal ikke gjøre vondt å gå til legen, sier Chris Thorne, sjef for vekst og markedsføring i Forward.

Profilerte investorer

Helsesenteret er Forwards andre. Det første ble startet i San Francisco av gründer Adrian Aouns. Etter å ha laget programvare for stemmegjenkjenning ved hjelp av kunstig intelligens og maskinlæring, ble selskapet hans Wavii kjøpt av Google for i størrelsesorden 30 millioner dollar i 2013. Google-grunnlegger Larry Page insisterte på at Aoun skulle jobbe videre i Googles egen lille lekegrind for nye prosjekter.

Da Aouns 31 år gamle bror fikk et hjerteinfarkt, lurte Aoun om han ikke kunne bruke sine kunnskaper og nettverk til å forhindre sykdommer, heller enn å lege dem i etterkant.

Forward-gründer Adrian Aoun har blant annet bakgrunn fra Google.
Forward-gründer Adrian Aoun har blant annet bakgrunn fra Google. (Foto: David Paul Morris/Bloomberg)

Blant investorene i Forward er Googles tidligere sjef Eric Schmidt, Salesforce-gründer Marc Benioff, Box-gründer Aaron Levie og Founders Found.

Appen følger med

Forward tilbyr blant annet ultralyd av hjertet, 3D-kroppsskannere og blodprøver som analyseres umiddelbart.

– For pasienten, eller medlemmet som vi kaller det, gir det kontroll over egen helse. Vi tror ikke det er lurt at du går til legen en gang i året for en sjekk, for så å ikke tenke på helsen resten av året, sier Thorne.

Forward har utviklet en app som måler helsedata fra smartklokke eller mobil og gir legen tilgang på brukernes helsetilstand. I stedet for betaling per besøk, betaler medlemmene 150 dollar måneden og kan komme så ofte de vil.

– Vi er på et stort shoppingsenter. Hvorfor skal man ikke kunne sjekke seg og måle blodverdier når man er der likevel? På samme måte som folk går på treningssentre for å ta vare på helsen, mener vi de kan gå til legen, sier Thorne.

Mitesh Patel er forsker ved Wharton. Til magasinet The Newyorker uttrykker han begrenset tro på at bærbar helseovervåking og klubbmedlemskap kan få usunne mennesker på bedre tanker.

– Pasientene som virkelig trenger disse påminnelsene, de pasientene som virkelig trenger å bli motivert, er ikke de pasientene som er medlemmer slike steder. Folkene som har liten motivasjon, går ikke dit. Det er en «catch-22»-situasjon, sier han til magasinet.

Kuldesjokk

Vegg i vegg med Forward ligger Next Health. Selskapet ble startet av lege og seriegründer Kevin Peake.

Han sier at kundene stort sett er sunne folk som ønsker enda bedre helse.

– Vi er ikke primærbehandlere. Er du syk eller skadet, kommer du ikke hit. Da går du til den vanlige legen. For å unngå å bli syk, kommer du hit, for å fortsatt være ved god helse, sier han.

Mens Forward nekter DN å komme på innsiden av dørene for «å verne om medlemmenes privatliv», viser Peake blant annet frem et kammer som holder 65 minusgrader.

Kundene er der inne i tre minutter, og tilbudet sammenlignes med et isbad.

– Men et isbad er bare fire-fem minusgrader. Det kommer mange idrettsfolk hit, og det vil bli vanlig for klubber å ha slikt utstyr etter hvert, spår Peake.(Vilkår)