Videokonferansekameraene til norske Huddly har fått mange tilhengere, blant dem giganten Google, som bruker dem i sine videokonferansepakker.

Selskapet har røtter i Tandberg og er en del av det norske «Video Valley»-miljøet. Nå kjøper det seg kunstig intelligens til kameraene gjennom Epigram, et annet norsk oppstartsselskap.

– Første funksjon er at kameraet automatisk zoomer inn på mennesker i rommet uten bruk av fjernkontroll eller lignende, sier Huddly-sjef Jonas Rinde, som nå kjøper rettigheter til programvare og ingeniørstaben til Epigram.

Prosessen begynte med at Epigram fikk et oppdrag for Huddly i sommer, men samarbeidet utviklet seg raskt.

Ifølge Rinde er kunstig intelligens nøkkelen til svært mye av det selskapet skal gjøre fremover og han regner med at de sparer inntil to år på å kjøpe et fungerende team fremfor å bygge opp et eget.

Fra 10.000 til fem millioner

Dette er det første oppkjøpet til Huddly, som solgte 21.000 kameraer de ni første månedene i år. Selskapet hentet ti millioner dollar to ganger i 2017, og ble priset til 575 millioner kroner ved siste emisjon.

For teamet til Epigram blir dette en rask opptur og svært god verdiutvikling på aksjene de siste månedene. Så sent som i juni fikk nemlig seks ansatte kjøpe aksjer i selskapet til pålydende verdi, totalt 10.000 kroner. Etter det DN erfarer deler de nå nærmere fem millioner kroner, som vil komme i form av utbytte i Epigram, og får også delta i et incentivprogram i Huddly.

– Det vil ta litt tid, så det blir de fine 2019-julegavene familiene kan se frem til, sier gründer Olav Djupvik.

Huddlys kameraer er små, men huser likevel databrikker som takler kunstig intelligens, som selskapet tror blir svært viktig for deres fremtid.
Huddlys kameraer er små, men huser likevel databrikker som takler kunstig intelligens, som selskapet tror blir svært viktig for deres fremtid. (Foto: Cicilie S. Andersen)

De to gründerne Bendik Kvamstad og Olav Djupvik eier resten av aksjene, og får etter det DN erfarer rundt fire millioner kroner hver – en etterlengtet opptur som gründere.

– Å være gründer er jo en stor påkjenning. Det er hånd til munn, og jeg skjønner ikke helt at noen driver med det, sier Djupvik, som mener dette likevel er det eneste livet han passer til.

Djupvik blir igjen i Epigram og fortsetter som gründer. Han vil bygge videre på andre kontrakter selskapet har og skal bygge opp et nytt team.

Bedre med kunde enn investor

Djupvik har de siste fem årene vært sentral i to svært ulike gründerreiser. Det første var Snapsale, en utfordrer i rubrikkannonsemarkedet, som fikk inn over 20 millioner kroner fra investorer og Innovasjon Norge, men som endte ganske bittert i februar 2017 da Schibsted kjøpte restene av selskapet etter et svært trøblete partnerskap mellom de to.

Les dokumentaren om Snapsale: Fikk gründerdrømmen knust av Schibsted magasinetPlus

Seks fra selskapet bestemte seg for å prøve sammen på nytt, og startet Epigram. Denne gangen helt uten investorkroner, kun med noen titusener i innskutt egenkapital, men med Gjensidige som kunde fra start.

– Det er utrolig viktig å ha en solid kunde, og Gjensidige klinket til og satset på oss, sier Djupvik, som mener det er mange fordeler ved å være finansiert av kunder fra start, fremfor investorer.

Epigram utviklet kunstig intelligens for å analysere skadebilder for Gjensidige, og fikk siden inn Norsk institutt for naturforskning som trengte kunstig intelligens til sine viltkameraer, som er plassert ut i skog og mark. Løsningen kan nå gjenkjenne 25 dyrearter med 90 prosent sikkerhet. En viktig funksjonen er også at den automatisk sletter bilder av mennesker, som ikke skal overvåkes i skog og mark.

Tre av fem gründere ga seg

Men etter et års drift var selskapet ved et veiskille. Utviklingen var ikke så bra, og det var vanskelig å stake ut kursen videre med fem gründerne som hadde samme eierandel.

– Det er vanskelig å forene mange likeverdige stemmer. Det ble tre timer lange gründermøter mens utviklerne lurte på hva som pågikk, sier Djupvik, som sier spørsmålet ble hvem som skulle kjøpe ut hvem for en symbolsk sum.

Det ble til at han og Kvamstad overtok i april 2018. Omtrent to måneder senere kom Huddly kom på banen, og siden har pilene pekt riktig vei.

Kan se om møterommet er ryddet

Huddly har nå åpnet for at kunder og leverandører kan utvikle nye smarte funksjoner på kameraet. Det kan gi helt nye løsninger.

– Du kan bruke kameraet som sensor og vite når møterommet utnyttes, om det er nok stoler til alle og om tavlen må vaskes før neste møte. Det er noe kundene har vist enorm interesse for, sier utviklingssjef Vegard Hammer.

Tanken er at dette skal fungere selv om kameraet ikke er i bruk.

– Betyr det at man heretter må regne med at møterommene er kameraovervåket?

– Det kommer ikke noe video ut av kameraet når du ikke er i samtale. Du kan vite at det er mennesker i rommet og på sikt kan du vite om noen står ved tavlen, om noen rekker opp hånden eller om søppelet må tømmes, sier Hammer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her stopper advokaten intervjuet med den tidligere direktøren for Russlands statsorganiserte dopingprogram når han får spørsmål om navngitte personer innen skiskyting.
DOPING | Grigorij Rodtsjenkov avslørte Russlands statsorganiserte dopingprogram. I 2015 flyktet han til USA. Iført finlandshette, for å skjule sin nye identitet, lar han seg intervjue på hemmelig sted i USA av Jan Jensen og Andreas Selliaas.
02:34
Publisert: