Noe er alltid galt når store bygg skal reises. Avvik oppstår alltid, og det har rett og slett ikke vært praktisk mulig å sjekke alle feilene. Det mener oppstartsselskapet Imerso å ha funnet en løsning på.
Selskapet har utviklet en teknologi som skanner alt i et rom som er under bygging, sammenligner det med tegningene og varsler om alle avvik.
– Jeg brukte én dag på bygg 155 på Veterinærhøyskolen, et bygg på 12.000 kvadratmeter, sier Sarah Muller, en av gründerne i oppstartsselskapet Imerso.
På den ene arbeidsdagen ble hver millimeter av bygget skannet med et enkelt lite apparat – og alle rør, alle vegger og åpninger ble registrert og sammenlignet med de digitale modellene for hvordan bygget faktisk skulle vært.
– De burde matche, men det gjør de aldri, og å finne avvikene er viktig, sier Federico Valente, gründer og daglig leder.
Snøballeffekten
Det er lett å møte veggen i byggebransjen, bokstavelig talt.
– Dette vil skape forsinkelser når teamet som skal installere bjelken kommer, sier Valente, og peker på et bilde der arkitektene har tegnet inn en bjelke som skal gjennom en mur, men skanningen til Imerso viser at hullet har feil form.
Mads Lohne i Statsbygg kaller det «snøballeffekten», når en feil tidlig i en byggefase vokser for hver nye leverandør som kommer inn og må improvisere for å tilpasse seg til den forrige.
– Problemene vil vokse etter hvert, og du kan få stopp i arbeidet, det kan forsinke neste team og får du mange slike vil det påvirke hele prosjektet, sier han.
Valente forteller at de leverer en rapport hver uke med alle avvikene. Noen feil vil skape store problemer, og må rettes opp, mens andre bare oppdateres i byggeplanene, slik at de viser hva som faktisk er bygget.
Slipper å krangle
Forsinkelser og budsjettoverskridelser er ikke akkurat uvanlige i byggebransjen, for det er mange selskaper som skal bidra, og mye som kan gå litt galt. Og når det går galt kan det ofte være vanskelig å finne ut hvem har ansvaret, forteller Lohne. Ofte ender byggherren med regningen, selv om det er noen andres feil.
– Med dette systemet kan vi sjekke, og kreve at kontraktørene melder fra om egne avvik. Det er skjerpende, sier Lohne.
Han sier kontraktørene også er interesserte i teknologien, for ingen liker å krangle, og diskusjoner tar tid og fører til tap for alle parter.
– Å vite har en stor verdi – vi slipper å diskutere fakta, sier han.
Han forteller at de egentlig betaler for slike avviksundersøkelser fra før, men at det hittil har vært manuelle sjekker, som er så tidkrevende at man kun kan gjøre noen få målinger av det man venter er aller mest kritisk. Nå får man millioner av målinger med ett trykk på skanneren.
– Det er umulig for et menneskelig øye å kontrollere alt, sier Muller.
Store besparelser
Statsbygg har tidligere gjort beregninger som viser at denne teknologien kan gi besparelser i hundremillionersklassen, men det er vanskelig å beregne verdien av problemer som aldri inntreffer. Lohne mener dessuten det kan ha stor verdi at tegningene faktisk stemmer når man skal drive bygget i tiår senere. De gjør for eksempel skanninger før vegger lukkes– så de vet hvor rør og ledninger faktisk går.
– Det kan oppstå mange fordeler i driftsfasen som vi ikke har oversikt over ennå, sier Lohne.
Luker ut falske flagg
Imerso begynte sin første pilottest med Statsbygg i 2016. I første omgang brukte de en app på mobilen til å skanne byggene, men siden har det kommet relativt rimelige laserskannere som gjør registreringen mye mer effektiv.
Teamet viser hvordan de bare trenger å plassere ut skanneren et par steder per rom, og trykke på én knapp, så finner Imersos systemer selv ut hvor den står, og sammenligner alt i rommet med tegningene.
Men ennå er det mye utvikling som må til.
– Vi gjør fremdeles en del manuelt arbeid, så vi kan ikke vokse veldig kraftig ennå, sier medgründer Simen Andresen.
Han forteller at 30–40 prosent av avviksmeldingene systemet lager er «falsk alarm» og at de vil luke ut dette før kundene får dem. Men innen et halvt år håper han systemet takler dette bra nok til å kjøre ut i større skala.
– Vi er veldig fokusert på det nordiske markedet det neste året. Vi må gjøre teknologien mer pålitelig og enklere, sier Valente.
Norsk forsprang
De siste årene har det dukket opp flere spennende norske selskaper innen byggeindustrien. Imerso-teamet er satt sammen av mange nasjonaliteter, men mener det er en fordel å starte i Norge, fordi norsk byggebransje har vært tidlig ute med å ta i bruk BIM, datamodeller som viser hvordan byggene skal bli, og som fungerer som en fasit når Imerso skanner bygg.
Lohne sier det er en rekke selskaper som nå vokser raskt på kreativ bruk av BIM.
Stadig flere land kommer etter, og Imerso håper de vil ha et forsprang fra Norge, og være klare til å levere ute.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.