Tidligere Telenor- og Vimpelcom-topp Jo Lunder er full av lovord om Askeladden & Co, selskapet han nå investerer fem millioner kroner i sammen med partner Morten Røisland.

Askeladden starter gründerselskaper innen tradisjonelle tjenestenæringer. De har laget billigkjeder i frisør- og begravelsesbransjen, og har nylig startet et massasjeselskap.

Gruppen er basert på et miljø av rådgivere, partnere og ledelse i selskapene de starter, som alle har eierandeler i selskapene. Dette skal motivere dem til å bidra til nye konsepter, og hjelpe de eksisterende frem.

– Tradisjonelle fond henter først inn kapital, så finner de noe lurt å kjøpe. Her starter det med et kompetansemiljø som gjør ideer til bedrifter uten store kapitalbehov i startet, så kommer behovet for pengene senere, når selskapene skal ekspandere, sier Jo Lunder, som mener Askeladden er «annerledesmiljøet».

Askeladden sikter mot å endre bransjer uten å utvikle ny teknologi selv.

– Det er forskjell på innovasjon og oppfinnelser. Vi driver med innovasjon. Vi ser etter bransjer der vi kan gjøre livet enklere for kunden med eksisterende teknologi, og der vi kan gjøre det lønnsomt, sier partner Martin Schütt.

Mens mange oppstartsselskaper trenger titalls millioner fra investorer har Askeladden startet fem selskaper uten selv å skyte inn mer enn fem millioner kroner i egenkapital. De eier i snitt 65 prosent av aksjene i disse selskapene.

Utfordrer massasjemarkedet

Ved siden av Cutters har Askeladden fått god fart på Dr. Dropin, et legekonsept basert på lange åpningstider og korte ventetider til en fornuftig pris. De har fire klinikker med 50 leger, og sikter mot ti innen få måneder.

De har også gått inn i begravelsesbransjen med selskapet Verd, som de mener er et eksempel på at bransjer kan endres uten teknologi.

– I begravelsesbransjen handler det blant annet om å forhandle profesjonelt med mellomledd og bryte monopolstrukturer, sier partner Karl-Axel Bauer.

De har dessuten startet Paint’n Sip, der folk møtes for å male og drikke vin, som de selv tar med, som et alternativ til å møtes for aktiviteter som bowling eller shuffleboard.

– Konseptet er fyllekunst?

– Ja, men det går ofte rolig for seg, sier Schütt, som sier det skal komme flere slike aktivitetskonsepter.

Askeladden mener også det er plass i markedet til massasjeselskapet Squeeze, som ble opprettet i sommer.

– Du har spa-steder, som er superbra, profesjonelle og ordentlige, men i våre undersøkelser sier folk det er for dyrt og omstendelig. På den andre siden av skalaen har man massasjeinstitutter der ikke alle bare driver med massasje, sier Schütt, og sier planen er å tilby profesjonell massasje til en overkommelig pris, gjerne som abonnement.

Jakter neste bytte

Schütt sier de har tre personer som jobber med å analysere ulike bransjer og at de i disse dager håper å bli enige om de to-tre neste konseptene.

– Det er masse å ta av innen skjønnhet og velvære, underholdning, reiseliv, servering, eldreomsorg og helse, sier han.

– Er det for lite nyskapning i bransjene dere går inn i?

– Folk har klippet seg, gått til legen og dødd i alle år. Da er det fort at det stivner litt, sier Schütt.

Han sier de bevisst velger folk fra andre bransjer når de skal velge ledere til selskapene.

– Vi ser det som en stor fordel at de skal være i front ikke har vært i bransjen og evner å se muligheter, men vi har med oss rådgivere, og legene er selvsagt leger, sier han.

Eierskap, ikke lønn

Arbeidsmodellen er primært bygget på eierandeler, og noen av partnerne og rådgivere har også andre jobber, som Bauer, som driver serveringsstedet Lorry med sin bror. Tanken er folk skal ha felles eierinteresser i flere selskaper, så alle drar lasset sammen. Ifølge Bauer ga dette dem tilgang på et team på 30 personer fra første dag da de dro i gang begravelsesbyrået Verd.

Men klarer dere å holde på folks oppmerksomhet og samarbeidsånden hvis dere fortsetter å vokse og bli flere?

– Vi har skapt en ny modell. Jeg har ikke peiling på om den fungerer med flere tusen mennesker, men ser at det fungerer ekstremt godt med 30–40 mennesker, sier Bauer.

Fra venstre: Jo Lunder, Morten Røisland og Martin Schütt.
Fra venstre: Jo Lunder, Morten Røisland og Martin Schütt. (Foto: Petter Berntsen)

Gruppen har ambisjon om å gå løs på tre til fem bransjer i året, men Schütt og Bauer mener det er håndterlig fordi konseptene har mange likheter og stordriftsfordeler, selv om det er forskjellige bransjer.

For dere med lang erfaring, virker det som galskap å gå inn i så mange nye bransjer?

– Jeg tenker at bedrifter og suksesshistorier startes av mennesker. Så hvis du klarer å finne gode, drivende ledere til hvert selskap tenker jeg det er ganske realistisk å lansere tre ideer i året, sier Jo Lunder, og får støtte av Morten Røisland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var de partyløver eller lesehester?
Sjeføkonomene Kari Due-Andresen og Kjersti Haugland om jobb, karriere og hvem de ville hatt med seg på en øde øy.
01:12
Publisert: