«Når jeg ser angrepene på næring etter næring, er det på tide å spørre: Hva skal vi faktisk leve av i dette landet?», skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i et Facebook-innlegg fredag kveld – og ramser opp:
– ikke industri, det er så skittent og gammeldags
– ikke skog og trevirke, den må fredes
– ikke olje og gass, sier de, på grunn av klimaet, selv om norsk gass er en del av løsningen for europa, la dem heller kjøpe gass fra Russland
– ikke fornybar kraft, for vindmøller er stygge og ødelegger naturen
– ikke vannkraft, elven blir skadet
– ikke gruvedrift, selv om verden skriker etter kobber til elbiler og kablene som skal elektrifiseres
– ikke havbruk, selv om det er vår mest klimavennlige kjøttproduksjon, for det føles ikke rett og de tjener for mye penger, og de er ikke på land
– ikke bygge veier for å frakte varene på, da kunne det jo hende de kom frem til markedet
– ikke trålere, for de fanger så mange fisk om gangen
– ikke reiseliv, for turister tar så mye plass
– ikke landbruk, det er umoralsk å drepe dyr
Hva skal vi leve av?
Offentlig forbruk? Subsidier? Drømmer? Digitale landskap? Lobbyisme? Reality-tv?
Hva skal vi leve av? Noen må faktisk bygge dette landet!
(Har lånt store deler av dette fra Tom-Christer Nilsen. Med tillatelse)
«Minner om Ulrik fra Parterapi»
Næringsministerens innlegg, som DN gjengir med tillatelse, har raskt engasjert mange. Han får hard medfart i kommentarfeltet, særlig fra miljøforkjempere.
– Jeg synes egentlig kommentaren som lå under innlegget hans om at han hørtes ut som Ulrik i «Parterapi» var veldig treffende. Man prøver å ha en nyansert debatt, men næringsministeren setter seg heller på et ytterpunkt og svarer som Ulrik om at vi da får «legge ned hele næringslivet», sier AUF- leder Ina Rangønes Libak til DN.
Komiker Kevin Vågenes' karakter Ulrik i NRK-serien «Parterapi» er svært dårlig til å takle kritikk.
AUF har vedtatt styrt avvikling av oljeindustrien innen 2035.
Libak sier at hvis vi fortsetter som før så har vi ikke noen klode å leve på, for endringen må skje de neste 11 årene. Hun etterlyser en regjering som tar ansvar for å skaffe arbeidsplasser.
– Vi trenger ikke ministere som sitter og sutrer når vi får i gang en debatt. Det er i alles interesse at vi har noe å leve av fremover, for lønnsomheten for norsk olje og gass kommer til å gå ned for at vi skal klare 1,5 graders målet. Da tenker jeg at vi må ha en debatt om å sikre at folk har jobb når dette skjer, sier hun.
Traff en nerve
Røe Isaksen er enig med Libak i at innlegget var «fra hoften».
– Ja, Facebook-posten er unyansert, men det er ikke en verre spissformulering enn å anklage store deler av landet for å tenke kortsiktig profitt, sier næringsministeren om innlegget fra Nilsen han la ut sin egen variant av på Facebook fredag.
Røe Isaksen sier det er summen av debattene og motstanden som gjorde at det traff en nerve: Han er lei av at diskusjonene ofte tar utgangspunkt i at det å bruke naturen er noe suspekt eller skadelig.
– Det er jobben min å reise rundt og møte folk som driver med næring. Da opplever jeg at det er en frustrasjon der ute over at verdiskaping, næringsliv og utnyttelse av naturressursene altfor ofte blir diskutert med negativt fortegn, sier han.
«Stråmannsargumenter»
Unge-Venstre leder Sondre Hansmark har de siste dagene gått hardt ut mot planen om å dumpe gruveavfall på bunnen av Repparfjorden i Finnmark, i forbindelse med at regjeringen har sagt ja til gruvedrift i Kvalsund i Finnmark. Ungdomspartiet demonstrerte fredag mot forslaget.
– Her var det ikke mangel på stråmannsargumenter. Isaksen har helt rett i at jeg mener vi ikke skal leve av skitten og forurensende industri, og derfor er det viktig å satse på den grønne og fornybare industrien. De fleste andre land i verden klarer seg ganske fint uten å eksportere 500 millioner tonn CO2 i året, og dumpe millioner av tonn i fjordene, skriver han i en sms.
Selv er Hansmark enig i at vi skal ha gruvedrift, men at Norge bør finne nye løsninger enn å dumpe avfallet i havet.
– Så godt som alle land i verden klarer det uten å dumpe det i havet. Sist jeg sjekket var det kun Norge og Tyrkia som dumper avfallet på denne måten.
Næringsministeren gir Unge Venstre-lederen rett i at man kan ha gruvedrift uten å dumpe avfall i havet:
– Helt riktig, det kommer fremover med denne regjeringen – bortsett fra de to stedene det er tillatt sjødeponi. Det er ikke sikkert landdeponi er bedre, men det er en relevant diskusjon, sier han.
Røe Isaksen sier han har stor forståelse for at lokale konsekvenser av slik næring kan være alvorlige, men savner at motparten anerkjenner at «dette også dreier seg om å utvinne mineraler til å utvikle grønn teknologi».
«Nytt lavmål»
I likhet med AUF-leder Libak peker nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne på å sikre jobber i fremtiden, uten å ødelegge livsgrunnlaget for kommende generasjoner.
– Høyre må legge bort den utdaterte tankegangen om at naturen må ofres for å tjene penger. Det virker som at Høyre ikke har fått med seg at det grønne skiftet er tidenes største forretningsmulighet. Det er her de nye mulighetene og arbeidsplassene kommer, og det er her vi kommer til å tjene penger.
Selv kaller han Isaksens innlegg «et nytt lavmål fra Høyre».
– Hva skal vi med en næringsminister som er villig til å overkjøre selve forutsetningen for å drive næringsvirksomhet, som ikke forstår at naturens tålegrense er i ferd med å sprenges på område etter område? skriver han i en epost.
Han mener folk begynner å nå et metningspunkt for slike saker.
– Vi ser det i Førdefjorden og Repparfjorden hvor flere tusen er klar til å lenke seg fast for å stoppe galskapen. I diskusjonen om CO2-utslipp, hvor titusenvis av barn og unge streiker for klimaet, og i opprøret mot dumping av lakselusgift i Lofoten, sier Hermstad.
Høyresiden vil også føle
– Bruk av naturen på en bærekraftig måte er grunnlaget for veldig mye næring. Det betyr ikke at naturen ofres, svarer Røe Isaksen.
Han trekker frem vindmøller som eksempel.
– Det er et stort inngrep i lokalmiljøet, stygt som fy og problematisk for blant annet fuglelivet. Men du ofrer det fordi du trenger mer grønn energi, sier han.
Næringsministeren understreker at innlegget hans ikke er et angrep på miljøbevegelsen som sådan, og mener flere miljøorganisasjoner jobber veldig konstruktivt.
– Klimakrisen er en av de største krisene vi står overfor. Men det er ikke sånn at noen har monopol på løsninger på klimaproblemene, sier han og trekker frem et annet arbeidsplass-argument enn AUF og MDG:
Han sier at 200.000 arbeidsplasser forsvinner hvis olje- og gassindustrien avvikles, og mener disse menneskene dermed mister miljøer der de kan bruke kompetansen sin til å utvikle alternative energikilder.
Og det er én ting til Røe Isaksen mener motparten ikke skal ha monopol på.
– Jeg synes vi som forsvarer privat næringsliv av og til må få ha litt følelsesmessige argumenter, vi også. Nå er det helg, da kan vi argumentere med patos og følelser. Så får vi gå tilbake til kalkulatorene våre på mandag, sier han på telefon til DN lørdag.
– Og hvem er du i «Parterapi»? Ina Libak i AUF synes Ulrik-sammenligningen var spot on?
– Den var veldig bra. Den lo jeg godt av.
Slik forhandler du lønn
Det er én ting du aldri må si i lønnsforhandlinger, ifølge denne ukens gjest i «Mandagsmøtet», DNs podkast om jobb og karriere:
Podkasten finner du i spilleren i denne artikkelen, på DN.no/mandag eller hvor enn du liker å høre på podkast – for eksempel i Itunes eller på Spotify.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.