– Vi ønsker etter hvert å ekspandere til Europa, sier daglig leder i oppstartsbedriften Grogro, Rania Raouf N. Guirguis.

Sammen med Malin Bruset og Chloe Koehler ønsker hun å introdusere kaldpresset barnemat i Norge. Nå har det lille gründerselskapet fått en gigant med på laget.

Fredag formiddag møtte gründerne Orkla Ventures for å spikre de siste detaljene i kontrakten, der Orklas venturearm kjøper 17 prosent av selskapet.

Cecilie Sand (fra venstre) fra Orkla Foods skal inn i styret til det ferske barnematselskapet, som er startet av Malin Bruset, Rania Guirguis og Chloe Koehler.
Cecilie Sand (fra venstre) fra Orkla Foods skal inn i styret til det ferske barnematselskapet, som er startet av Malin Bruset, Rania Guirguis og Chloe Koehler. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Bruset og Guirguis sitter med majoriteten av aksjene, mens gründerskolen Antler også skal inn som en minoritetsholder. Partene ønsker ikke å gå ut med hvor mye Grogro er verdsatt til eller hvor mye Orkla kjøpte aksjene for.

Fra idé til business

Selskapet Grogro as oppsto formelt sommeren 2018, men ideen kom tidligere, da Malin Bruset ble mor. Hun skrev en bok om ernæring for barn, og begynte å tilby kurs til foreldre som ville lære mer om å lage hjemmelaget barnemat.

Det var likevel et stort ønske om muligheten til å kjøpe noe lettvint på butikken, men Bruset kunne ikke anbefale noen av produktene på markedet.

Det var da ideen om fersk barnemat kom på bordet.

– Jeg har bakgrunn som terapeut og naprapat, men hadde ingen tilknytning til matindustrien, så jeg brukte mye tid på networking, forskning, hvordan starte bedrift, denne typen ting. Prosjektet startet for alvor da jeg begynte på gründerskolen Antler i januar, sier Bruset.

Mat og drift

Det var gjennom gründerskolen hun møtte egyptiske Rania Guirguis, som i dag er daglig leder for bedriften. Guirguis er bosatt i London og har bakgrunn fra matsektoren.

– Jeg var interessert i å være med på å bygge en nyskapning innen matindustrien, hvor jeg kunne være med fra idéfasen til et ferdig lansert produkt, sier Guirguis.

Guirguis kjente britiske Chloe Koehler fra før, og fikk henne med i juli 2019 som driftsdirektør. Koehler har bakgrunn fra forretningsutvikling og administrasjon og er bosatt i Tyskland.

– Vi så muligheter for ekspansjon, og det klaffet veldig bra med tanke på min bakgrunn, sier Koehler.

Tre småbarnsmødre

De tre gründerne er fornøyde med hvordan de utfyller hverandres profesjonelle kompetanse. For dem er det viktig at selskapet er bevisst på trygge matvarer, og at de driver selskapet med en hensikt.

Rania Guirguis (til venstre) og  Malin Bruset er begge småbarnsmødre. Noe som delvis har inspirert dem til å starte Grogro. - Vi ser på det som en mulighet til å bli en del av et selskap med store ambisjoner, sier Viktor Söderberg i Orkla Ventures.
Rania Guirguis (til venstre) og Malin Bruset er begge småbarnsmødre. Noe som delvis har inspirert dem til å starte Grogro. - Vi ser på det som en mulighet til å bli en del av et selskap med store ambisjoner, sier Viktor Söderberg i Orkla Ventures. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

I tillegg er alle tre småbarnsmødre, og har selv kjent på behovet for å kunne gi barna sine god og sunn mat.

– Hvis vi ikke hadde vært mødre, så hadde vi nok ikke sittet i dette møtet, påpeker Bruset.

Skal ikke være et Orkla-produkt

Orkla Ventures kjøper seg inn i Grogro, og Cecilie Sand fra Orkla Foods går inn i styret i bedriften. De er likevel klare på at Grogro skal være selvstyrt, og at investeringen handler mest om å utveksle erfaringer med gründerne.

– Vi vet hvilken risiko vi tar ved å investere i et oppstartsselskap, men vi ser på det som en mulighet til å bli en del av et selskap med store ambisjoner og med en god innovasjon til markedet, sier Söderberg fra Orkla.

Cecilie Sand mener at en gründergruppe som damene bak Grogro vil kunne være kjappe med å få produktet på markedet.

– Denne gruppen er både lidenskapelig og profesjonell, hvilket er en viktig balanse å ha dersom man skal lykkes med å skalere virksomheten, sier Sand.

Lanserer fra Norge

Selv om de tre gründerne bor i tre ulike land, er det Norge som blir hjemmebanen for Grogro as.

– Vi regner med å ha produkter ute i hyllene innen første kvartal neste år, sier Guirguis.

Guirguis forklarer at de ønsker å lansere produktet i en skala som passe ambisjonene deres, og at de må finne rette samarbeidspartnere.

– Med Orkla tror vi på at vi kan akselerere denne prosessen, og får et forsprang på flere områder, sier Guirguis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.