«Gründerfabrikken» Askeladden & Co har på få år vært med å bygge opp en rekke store konsepter, deriblant frisørkjeden Cutters og legekonseptet Dr. Dropin, som nå er verdt flere hundre millioner kroner.
Nå er de på vei inn i flere markeder.
Partner og daglig leder i Askeladden & Co, Martin Schütt, holder som vanlig kortene tett til brystet om de nye konseptene til Askeladden, men sier at kafémarkedet passer kriteriene for at Askeladden skal gå inn i en bransje og at de allerede i høst etablerer en kjede med kafeer.
– Det kommer et selskap hvor du kan handle kaffe, croissanter og baguetter, sier en ordknapp Schütt om konseptet.
I tillegg forteller Schütt at Askeladden også starter veterinærkonseptet Petrus på St. Hanshaugen i Oslo etter sommeren.
Gründerfabrikken lanserer også pizzakonseptet Digg, som foreløpig kun har gjort en kort test via sykkelbudtjenestene Foodora og Wolt. Etter sommeren satser pizzakonseptet for fullt med sin første fysiske filial på Grünerløkka. I tillegg vil det lanseres et underholdningskonsept innen kort tid.
Askeladden analyserer til enhver tid en hel rekke bransjer:
– Vi ser på alle bransjer der vi kan gjøre noe bra for kunden og samtidig tjene penger på det, sier Schütt.
Korona har gitt bedre vekstmuligheter
Til nå har Askeladden vært med å bygge opp frisørsalonger, legeklinikker, malestudioer, massasjestudioer, skjønnhetssalonger, begravelsesbyrå og tannhelseklinikk. Flere av konseptene har ekspandert til de største norske byene, og målet for konseptene er å etablere merkevarer som også kan ekspanderes utenfor Norge.
Selskapene til Askeladden har vært ulikt rammet av korona, men felles for de mer etablerte selskapene er at de har fått redusert omsetning og permittert ansatte. Likevel er det ifølge Schütt «business as usual» i Askeladdens utvikling og analysering av nye konsepter.
– Man ser på korona som en mulighet fordi en del av de tingene som vi er avhengig av for å vokse, slik som lokaler og ansatte, er bedre tilgjengelig enn på mange år, sier Schütt.
Egil Stenshagen og tre andre investorfamilier gikk i april inn i seks av selskapene til Askeladden med nær 17 millioner kroner i frisk egenkapital. Den tidligere telekom-topplederen, Jo Lunder, er også blant navnene i investorlaget til Askeladden.
Vellykket start innenfor tannhelse
Askeladdens ferskeste tilskudd, tannhelseselskapet Blid, har fått en pangstart etter åpningen på Grünerløkka i Oslo.
– Det er ikke å stikke under stol at tannlegebransjen tjener ekstremt mye penger. Askeladden har aldri sett på en bransje med så høye marginer. Bransjen har skodd seg på uvitende forbrukere som ikke har hatt peiling på hva de skal betale før de står ved betalingsterminalen, sier Schütt.
Siden starten for fem uker siden kan selskapet vise til en omsetning på om lag en halv million kroner. Det er ifølge Askeladden den beste starten de har hatt for et konsept noensinne.
– Dette har medført at vi klinte til og signerte lokaler for en ny klinikk i Bogstadveien over sommeren, sier Martin Schütt.
I det nysignerte lokalet i Bogstadveien i Oslo møter DN ledelsen som står bak Askeladden sitt nyeste konsept. Innen året håper Blid å ha åpnet sin tredje tannhelseklinikk.
Daglig leder i Blid, Ingrid Lange, hoppet av konsulentkarrieren i den amerikanske giganten Bain & Company for å være daglig leder og medeier i Blid. Det er nærmest påkrevd at ledere av Askeladden-konsepter ikke har bransjeerfaring i frykt for at lederen tar med seg etablerte sannheter fra bransjen i utviklingen av konseptet.
Har ikke som mål å være billigst
Askeladden har siden start vært aktive investorer den rimelige frisørkjeden Cutters. Likevel avviser Schütt og Lange at tannhelseklinikken har som mål å være rimeligst.
– Det er ikke sånn at vi markedsfører med «kom til oss, vi er billigtannlegen». Ingen vil ha billigtannlegen, på samme måte som ingen vil ha billigbegravelsen, sier Schütt.
Ifølge Schütt og Lange er Blid litt rimeligere enn de største kjedene, men viktigst er det at kunden får en transparent og forutsigbar pris å betale.
– Mange vet ikke hva de må betale før de står med bankkortet i hånden, og man kan få inntrykk av at prisene i bransjen nesten er hemmelige. Tillegg for hygiene, røntgen, bedøvelse og andre selvfølgeligheter vil du ikke finne hos oss, sier Lange.
I tillegg er det for Blid viktig å ha lange åpningstider syv dager i uken og digitale løsninger for bestilling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.