Før Harald Strømme forlot sjefsstolen i medieselskapet Discovery for et år siden, sørget han for å handle inn sportsrettigheter for milliarder. Han kjøpte tv-rettighetene til Eliteserien for 2,4 milliarder kroner samt rettighetene til årets OL, som gjorde Discovery til Norges største tv-gruppering i februar.

Nå satser han igjen på sport, men av en litt annen type, nemlig dataspill.

– E-sport er i eksplosiv vekst, og internasjonalt arrangeres det finaler på store stadioner med 40-50.000 tilskuere. Det er klart at det er en stor mulighet, sier Strømme, som mener det norske markedet ikke riktig er på det nivået ennå, men at det ville vært «stas å fylle Spektrum».

Parallelt univers

Strømmes karantenetid etter at han sluttet i Discovery gikk ut 1. mars, og samme dag underskriver han avtalen med Teknisk Ukeblad om hans nye prosjekt. Sammen danner de selskapet Good Games og kjøper ut Gamer.no og Telenorligaen fra Teknisk Ukeblad, inkludert fire ansatte.

Gamer.no er et nettsted for nyheter og diskusjoner om spill, mens Telenorligaen er en arena for organisert seriespill og andre konkurranser innen dataspill.

– E-sport har et helt parallelt univers til sportens verden, med trenere, overgangsvinduer og kjøp og salg av spillere. Det er flere som bygger store profflag, sier Strømme.

Han mener Gamer og Telenorligaen, som har 70.000 registrerte spillere, er som breddeidretten, en arena der mange spiller og nye talenter bringes frem.

Strømme forteller at han vurderte å kjøpe Gamer og Telenorligaen for Discovery, men at dette ble skrinlagt da han sluttet. Nå er han glad for å gjøre det på egen hånd.

– Ikke god i fotball heller

Ifølge Strømme er inntektene til selskapet foreløpig er begrensede, men han håper han kan bidra til å gjøre dette til et attraktivt underholdningsmaskineri.

– Jeg tror den bakgrunnen jeg har innen sportsrettigheter, medieavtaler og sponsorater og er svært relevant på dette området her, sier han.

– Spiller du selv?

– Jeg spiller litt Playstation, men er ikke bevandret innen onlinespill. Men jeg trengte ikke å være god i fotball heller for å kjøpe Eliteserie-rettighetene for et par milliarder kroner, sier Strømme, som sier det er andre i selskapet som dekker opp for hans huller på den fronten.

Ungt publikum

Strømme forteller at hans egen sønn på 11 år gjerne velger å se e-sport på Youtube fremfor tradisjonell tv, og mener det er store muligheter til å nå de unge, noe andre medier gjerne sliter med.

– Det er et mediekonsum veldig mange unge foretrekker fremfor en tradisjonell femmil på ski eller 10.000 meter på skøyter. Nå diskuteres det å gjøre e-sport til OL-gren, og det tror jeg blir en realitet, sier han.

Han fleiper også med at hans nye bransje har langt bedre vekst enn den han kommer fra.

– Jeg har tilbrakt store deler av livet i dødsdømte tradisjonelle medier, så det er forfriskende å være med på noen som vokser kraftig, sier han.

Strømme eier 80 prosent av Good Games, mens Teknisk Ukeblad eier resten. Han vil ikke kommentere hvor mye penger han har gått inn med.

Han mener konkurrentene stort sett er internasjonale aktører, der noen av dem arrangerer enorme turneringer med millioner av dollar i pengepremier. Men foreløpig finnes det ikke noe tilsvarende selskap for «breddeidrett» i Danmark og Sverige, og Strømme håper e-sportsatsingen kan utvides til disse landene.

– Hvor skal inntektene komme fra?

– Det er ennå tidlig for meg, men jeg tror det ligger potensial i medierettigheter, sponsorinntekter og ulike former for brukerbetaling for tilleggstjenester, sier han.(Vilkår)

Slik mener Odd Reitan Kiwi kan bli større enn Rema
-Vi har aldri vært mer solide enn vi er nå, sier Reitan i forbindelse med resultatfremleggingen for 2017.
01:46 Min
Publisert: