I 1986 startet Berit Kjølls karriere i norsk næringsliv som leder for reisebyrået Kilroy. Siden har hun ledet fornøyelsesparken Tusenfryd, Flytoget, Steen & Strøm og vært direktør i Telenor. De siste årene har Kjøll, i tillegg til å ha en rekke styreverv, vært direktør i Huawei Norge. Huawei har 180 000 ansatte i 170 land, og i Norge er selskapet en av de største leverandørene av nettverk til blant annet Telenor og Telia. Gjennomsnittsalderen i selskapet er 30 år.
Må slippe de unge til
Kjøll sier den største endringen som leder de i alle disse årene er endringstakten.
– Jeg blir kontinuerlig utfordret. De siste ti årene har det vært et taktskifte i tempo på endringer. De siste tre årene har det eskalert. Den digitale utviklingen får konsekvenser for alle, uansett om man jobber i helse eller teknologi, sier Kjøll.
Kjøll mener noe av det viktigste man gjør i en lederrolle er å slippe de unge frem
– Det er mitt viktigste budskap. Vi som er den voksne generasjonen må virkelig være ydmyke overfor det som skjer. La ungdommen slippe frem. Vi må la oss bli utfordret og inviterer til innovasjon og entrepenørkskap i langt større grad enn det som gjøres i dag, sier Kjøll.
«Konge eller dronning over sin egen tid»
Hvordan er det å lede i dag sammenlignet med tidligere?
– Adferden til dagens arbeidstagere er helt annerledes. De er mer selvstendig. De er konge eller dronning over sin egen tid og kunnskap. Det er mer krevende å sikre seg de beste hodene - og beholde dem enn tidligere, sier Kjøll.
Hun mener likevel Huawei har en fordel som selskap, fordi det setter innovasjon og utvikling på topp, samtidig som de har en ambisjon om å utfordre konkurrentene Apple og Samsung på å levere de beste mobiltelefonene.
Må opprette flere studieplasser
Hun mener det er et paradoks at nordmenn er blant de raskeste til å tilegne seg ny teknologi, samtidig som det er stor mangel på teknologisk kompetanse.
-Vi er kjent for å være på topp digitalt som nasjon men vi er ikke det i forhold til hva vi faktisk investerer i studieplasser, sier Kjøll.
Vil ikke ha de som bare er skoleflinke
Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig sier han merker på økte lønnskrav at det er rift om de skarpeste hodene.
– Vi jakter på dem som har en kombinasjon av økonomi og teknologi. Det holder ikke bare å ha en ingeniørutdannelse fra Trondheim. Det får du ikke noen forretningsforståelse av. Vi prøver å finne dem som har gjort litt forskjellige ting. Det er vanskelig å få tak i de du har lyst på. Det merker vi på lønnskravene, sier Schumann.
Han anbefaler de unge som skal studere å ikke tilbringe all tid på lesesalen.
– For det første må du velge noe du er interessert i. I tillegg bør du engasjere deg i idrett eller foreninger ved siden av. Det gir deg mer å spille på. Når jeg ser på cv'er som bare er skoleflinke så blir et litt kjedelig. De passer i alle fall ikke inn i min organisasjon, sier Schumann.
– Stor rift om digital kompetanse
Administrerende direktør Dag Tjernsmo i Handelsbanken sier at han – foruten de tradisjonelle økonomene og juristene – jakter på dem «som har kompetansen som skal ta oss inn i fremtiden».
– Det innebærer både de som forstår digital utvikling i vår bransje og rene utviklere. Det er stor rift om denne kompetansen, sier Tjernsmo.
Bank-toppen er likevel forsiktig med å gi konkrete utdannelsesråd:
– Jeg har alltid sagt at du må velge det du interesserer deg for, ikke det alle andre forventer av deg.(Vilkår)