– Vi var tre på julebordet i slutten av 2016 og blir nesten 100 på sommerfesten, sier Carl Christensen, teknologidirektør i det som kanskje er Norges raskest voksende oppstartsselskap.
Spacemaker utvikler kunstig intelligens for å gi arkitekter forslag til hvordan de kan bygge bedre hus og byer, med mer lys og plass og mindre støy, og nå kan veksten fortsette ut i verden. Selskapet henter 215 millioner kroner i frisk kapital, hovedsakelig fra Northzone, som var tidlige investorer i giganter som Klarna og Spotify, samt Skype-gründer Niklas Zennströms investeringsselskap Atomico.
De nye investorene håper Spacemaker skal bidra til smartere løsninger når verdens byer vokser med anslagsvis 2,5 milliarder mennesker de neste 30 årene. Byggebransjen regnes som svært konservativ og henger etter i digitaliseringen av samfunnet.
– Produktiviteten i byggebransjen ligger etter økonomien generelt, og det koster bransjen over 1000 milliarder dollar i verdier årlig, sier Ben Blume som går inn i Spacemakers styre for Atomico.
Michiel Kotting i Northzone mener Spacemaker er et strålende eksempel på hvordan kunstig intelligens kan jobbe sammen med menneskelig ekspertise, og han har latt seg imponere av selskapets visjon om å skape en ny type tjeneste på global skala.
Spacemaker ble en av fire vinnere i DNs kartlegging og kåring av «Årets gründere», Norges fremste gründerbedrifter.
90 pengebeilere
Emisjonen priser etter DNs beregninger det svært unge selskapet til rundt én milliard kroner, og gründerne har opplevd en pågang fra investorer som de fleste andre selskaper bare kan drømme om. På 18 måneder har 90 internasjonale investorer tatt kontakt, forteller styreleder Anders Kvåle.
– Hvordan har dere fått en slik posisjon så fort?
– Det er lett å forstå vår ambisjon og lett å se verdien i det vi kan skape, og så har tjenesten veldig positive effekter hvis vi kan bygge byer smartere. Det er de samme grunnene til at topptalenter vil jobbe her, sier Kvåle, som blant annet har rekruttert mange fra toppuniversiteter i USA.
Selskapet har dessuten kommet godt i gang med kommersialiseringen, med salg til mange av de største utbyggerne i Norge, og god fart ute. Slike tidlige salg bidrar ofte til å heve investeringslysten og prisen kraftig for oppstartsselskaper, fordi risikoen går ned når kundene har vist at de vil ha produktet.
Ingen slips i sikte
Kvåle har selv ledet investorprosessen.
– Vi har brukt mye tid både i møterommet og utenfor, for å forstå deres strategi, hvordan de ser på vårt selskap og hvilken kultur de har for å sparre i både gode og onde dager, det er ekstremt viktig å bli godt kjent, for det er mer problematisk å komme ut av dette enn et ekteskap, sier han.
Han har møtt Zennstrøm og teamene i Atomico og Northzone mange ganger, men selv om dette er et miljø der det flyttes milliarder og mange har store suksesser på samvittigheten, preger det ikke stemningen, mener Kvåle.
– Middag med Atomico i London var utrolig ufancy på et lokalt sted. De er lite opptatt av fasade, og det er ingen dresser og slipsknuter. De er opptatt av å snakke om hva som skal til for å lykkes, og hva som da kan skje, sier han.
Han mener tidligere suksesser ikke har gjort dem til bedrevitere.
– De er nysgjerrige, og jeg er overrasket over hvor mye verdi de legger i samarbeid og støtte, mer enn å styre, sier han.
– Så det var ingen der som i filmen «The Wolf of Wall Street»?
– De finnes nok de også, men det var ikke så vanskelig å plukke vekk selskapene vi helt klart ikke ville bruke tid med, sier Kvåle.
Blant de største
Ifølge Neil Murray i Nordic Web har det ikke vært noen emisjoner over 20 millioner dollar i norske oppstartsselskaper hittil i år. Det var fem i fjor, hvis man teller med Silicon Valley- baserte Nurx, men på norsk jord toppet Arundo Analytics med samme beløp som Spacemaker.
Spacemaker har kommet ut av startblokken som en rakett, men det er ekstremt mange utfordringer som gjenstår for å nå målet om å bli et globalt selskap og leder i sin industri.
Pengene selskapet nå får inn skal gå til videre teknisk utvikling, samt å bygge opp kontorer for salg internasjonalt. De valgte bevisst internasjonale investorer, som kan støtte dem i denne prosessen.
Spacemaker har begynt med å gi arkitekter forslag til tomteutnyttelse i større boligprosjekter. Etter hvert vil de inn i kontorbygg, hoteller, sykehus og alle andre typer bygg, og det kan komme nye funksjoner. Men ifølge selskapet skal de ikke drive med fasadeestetikk og vil ikke erstatte menneskelige arkitekter.
– Hvor mange tror dere vil bo i boliger laget ved hjelp av Spacemaker i fremtiden?
– Vi har hårete mål og håper alle som kjøper bolig i Norge om fem år i Norge kan vite at kvaliteten vil være vurdert i Spacemakers programvare, sier Kvåle. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.