Optinose, som ble startet av det norske ekteparet Per Gisle Djupesland og Helena Kyttari Djupesland, ga lenge eventyrlig avkastning for investorene som satset på det Nasdaq-noterte legemiddelselskapet. I fjor falt selskapet 67 prosent i verdi.

Det var i fjor sommer kursen begynte å stupe i takt med at selskapets underskudd hopet seg opp. Onsdag kom fasiten for fjorårets siste kvartal.

For 2018 samlet satt Optinose igjen med et netto underskudd på 106,6 millioner dollar, tilsvarende 926 millioner kroner av en omsetning på syv millioner dollar (61 millioner kroner).

Optimistisk tross store tap

I fjerde kvartal tapte Optinose 26,4 millioner dollar, rundt 229 millioner.

Inntektene fra selskapets flaggskipsprodukt, nesesprayen Xhance, var på tre millioner dollar (26 millioner kroner) i kvartalet. Nesesprayen inhaleres gjennom en nesepumpe de to gründerne Per Gisle Djupesland utviklet tidlig på 2000-tallet og brukes til behandling av nesepolypper.

I kvartalsrapporten skriver selskapet at det i 2019 venter å starte en ny klinisk testfase for å se om nesepumpen kan brukes til å behandle kronisk bihulebetennelse.

Men Optinose-sjef Peter Miller ser lyst på fremtiden.

– Vi gjorde store fremskritt i 2018 ved å bygge en virksomhet som kan støtte opp om langsiktig suksess, sier han i kvartalsrapporten.

Han forklarer at selskapet har jobbet for å definere den passende pasientgruppen for nesesprayen og få legene til å forstå hvor rimelig produktet er. Miller understreker at utskrevne resepter av Xhance økte med 50 prosent fra tredje til fjerde kvartal.

Ser kostnader på over én milliard i år

Optinose brukte mindre penger på forskning og utvikling i 2018 enn i 2017, men økte kostnadene knyttet til salg og administrasjon fra 275 millioner kroner til 830 millioner kroner.

Selskapet venter at de totale driftskostnadene vil øke ytterligere i år til mellom 135 millioner og 142 millioner dollar, rundt 1,17 til 1,23 milliarder kroner.

Kontantbeholdningen til Optinose var på 201 millioner dollar ved utgangen av 2018, mot 235 millioner dollar ved utgangen av 2017.

Siden nyttår har Optinose fått ny giv på Nasdaq-børsen. Aksjen har steget med 39 prosent.

Gjennombrudd i 2013

Øre-, nese- og halslege Per Gisle Djupesland og Helena Kyttari Djupesland grunnla Optinose for drøyt 17 år siden og utviklet gjennom selskapet en nesepumpe som effektiviserer behandling. Selskapet ble børsnotert i oktober i fjor, og etter en større kapitalinnhenting i 2009 gikk amerikaneren Peter Miller inn som administrerende direktør, mens Per Djupesland fortsatte som forskningsdirektør og Helena Djupesland som visepresident i selskapet.

Gründersuksessen startet med en observasjon Djupesland gjorde da han jobbet som forsker og kirurg i nese- og bihulekirurgi: De vanlige nesesprayene på markedet nådde ikke frem til de viktige stedene i nesen. Den norske legen tok saken i egne hender. Resultatet ble en nesepumpe hvor pasienten blåser i et munnstykke. Ved hjelp av luftstrømmen føres medikamentene dypt inn i nesegangene, hvor de kan opptas og virke mer effektivt.

I 2013 kjøpte det amerikanske selskapet Avanir Pharmaceuticals lisensrettighetene for produktet. I starten av 2016 kom beskjeden om at Avanir hadde fått godkjennelse fra amerikanske Food and Drug Administration (FDA) for det nye medikamentet.

– For oss er dette gedigent! Endelig har ideen resultert i et produkt. Dette er enormt, sa Per Gisle Djupesland til DN den gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Sjeldent god sydenvin
Vin fra Kreta på sitt aller beste imponerer.
02:17
Publisert: