Onsdag denne uken ble de første aksjene notert på Family & Friends-listen, en markedsplass for oppstartsselskaper i regi av Oslo Børs. Det er svært gode nyheter, mener Jørn Lein-Mathisen, leder for interesseorganisasjonen Business Angel Norway (BAN).

– Jeg ønsker meg 50.000 aktive engleinvestorer. Veldig mange sitter på litt penger som burde være aktive, og jeg er overbevist om at flere vil bli aktive hvis det blir lettere å selge, sier han.

Business-engler er navnet som gjerne brukes på privatpersoner som investerer i oppstartsselskaper, og 654 slike er samlet i paraplyorganisasjonen Lein-Mathisen leder.

Engleinvestorer er ofte med i en tidlig fase, og de tar ofte høy risiko. Problemet i dagens norske marked er at det kan ta lang tid før det dukker opp en mulighet for å få solgt igjen, selv om selskapet går bra.

– Det kan være selskaper som vokser jevnt, men de betaler ikke utbytte i vekstfasen og du får kanskje ikke solgt. Jeg har sittet på aksjer i inntil 15 år, sier Camilla Andersson, administrerende direktør i Privanet Norge as.

Har ingen prognoser

Lein-Mathisen anslår at det finnes 6000 oppstartsselskaper i Norge, men det spørs om andelen som havner på markedsplassen blir veldig høy.

– Vi har ikke laget noen prognose, bare et tilbud, så får vi se hvordan markedet reagerer, sier Per Broch Mathisen, daglig leder i NOTC, som eies av Oslo Børs og som står bak det nye markedet.

Han forteller at det er to-tre selskaper med fra start og at dette blir det laveste nivået av et løp som kan føre frem mot børsnotering.

– Vi tror dette skaper mer tillit til at man handler på riktige priser når man kan se det i et åpent system.

Camilla Andersson i Privanet har opplevd å sitte på aksjer i 15 år, og mener bedre mulighet for salg åpner for flere investorer og at de som investerer i tidlig fase kan reinvestere raskere.
Camilla Andersson i Privanet har opplevd å sitte på aksjer i 15 år, og mener bedre mulighet for salg åpner for flere investorer og at de som investerer i tidlig fase kan reinvestere raskere. (Foto: Privanet)

Lanserer folkefinansiering

Privanet Norge er delvis eid av finske Privanet, som ifølge Camilla Andersson har hentet inn en halv milliard kroner til diverse oppstartsselskaper siden mai 2016, gjennom sin folkefinansieringsplattform, Around.

Selskapet lanserte en norsk versjon på samme dag og samme åpningsarrangement som Børsens Family & Friends-markedsplass.

Privanet vil legge til rette for at privatpersoner kan investere summer ned i 5.000 kroner i oppstartsselskaper, gjennom emisjoner der de selv også skyter inn penger.

– Du taper gjerne alt eller vinner masse, det må man være klar over. Så man bør sette mindre beløp i mange selskaper, og da får man også større behov for markeder der aksjene kan omsettes. Da vil flere investere i fremtidens bedrifter, sier Andersson.

Hun har selv startet flere selskaper og bidratt til flere titall oppstartsselskaper, blant annet som rådgiver og styremedlem.

Privanets finske partnere driver sin egen markedsplass for senere omsetning av slike aksjer, men i Norge vil de samarbeide med Børsen og kreve at alle selskapene de finansierer noteres der. Teknologiselskapet Wiralcam er første selskap ut på folkefinansieringsplattformen, og skal inn på Family & Friends-markedsplassen.

Sjelden engel

Lein-Mathisen startet selv sitt første selskap som 16-åring, og begynte tidlig med investeringer.

– Jeg var businessengel første gang da jeg var 23. Nå er jeg fulltidsengel. Dem er det ikke så mange av i Norge, sier han.

Han har investert i drøyt 50 oppstartsselskaper direkte og ytterligere 50 via såkalte inkubatorer og akseleratorer, miljøer som skal dyrke frem nye selskaper. Totalt har han investert rundt tre millioner kroner.

Engleskole

Det er ikke bare prinsesser som kan drive engleskoler, og engleorganisasjonen Lein-Mathisen leder har fått rundt to millioner kroner i støtte av EU, blant annet for å drive opplæring. De arrangerer programmer der nye engler kan bli med i utvelgelsen og arbeidet med oppstartsselskaper.

Første runde er nettopp avsluttet, og vinneren ble Glucoset, som utvikler en metode for overvåkning av blodsukkerverdier hos kritisk syke. De fikk 654.000 kroner fra 21 forskjellige investorer.

Oppstartsselskaper er ofte ikke bare på jakt etter investorer – de vil ha penger fra folk som kan hjelpe dem videre. Det får de gjennom dette programmet, mener Åsmund Mandal, som var største investor i denne runden.

– SciCode, som ble nummer to fikk kunder i fire land og Hotelonline.co, som ble nummer tre, fikk Nigeria som sitt største marked ved hjelp av englene som deltok i programmet, sier Mandal.

70 åringen har selv vært med på å starte en rekke selskaper, blant annet en av forløperne til it-selskapet Visma. Nå har han investert i 17 selskaper gjennom miljøet og englenettverket det siste drøye året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arne Fredly har bestilt sportsbiler for en kvart milliard. Se bilene her.
00:53
Publisert: