I dagens finansmarked har investorer tilgang på overveldende mengder informasjon som kan hjelpe dem å forstå bevegelsene i aksjekurser. Problemet er bare å finne nålen i den enorme høystakken.

– Mange innen finans bruker 20 år gammel teknologi. Man henter ut data fra finansterminaler og lager analyser, men klarer bare å bruke 0,0001 prosent av informasjonen som er tilgjengelig, sier Øyvind Grotmol, gründer i Exabel.

Grotmol har tatt på seg oppgaven med å finne nålen i høystakken. Ved hjelp av kunstig intelligens skal selskapet hans kunne servere finansfolk akkurat de analysene de trenger i det hendelsen skjer.

For eksempel kan investorer som følger en stålprodusent få melding om at prisen på stål er økt ti prosent og at dette normalt sender aksjekursen opp 5–7 prosent, men at den så langt bare er opp 3 prosent. Det kan være en kjøpsmulighet.

Ekstremt utfordrende

Forklaringen på en kursendring kan ligge i valutakurser, råvarepriser, hendelser hos kunder eller leverandører, eller kanskje i en nyhetsartikkel publisert på ett kinesisk nettsted, som da Opera Software ble solgt.

– Spekulasjoner rundt det første budet lå ute på kinesiske nettsider i et døgn før det nådde Norge, sier Grotmol.

Oppgaven er imidlertid monumentalt komplisert. Selskapet må kverne gjennom enorme mengder markedsdata og historiske data som kan fortelle hvordan aksjekursen har reagert tidligere ved lignende hendelser. De skal også klare å hente ut nyhetene som påvirker kursen fra over 10.000 nyhetskilder ved hjelp av språkanalyse og maskinlæring.

– Ja, vi har lagt listen høyt. Det er mye data og komplekse sammenhenger og derfor har vi også samlet et sterkt team, sier Grotmol.

Medaljer i tre disipliner

Grotmol selv har en imponerende merittliste, og får skamros fra flere kilder.

– Han er ekstremt kapabel, med medaljer i OL både for matematikk og fysikk, samt i VM for programmering. Og han har vært sentral i Energy Micro, og i produktutviklingen i Medallia, sier investor Ole Petter Kjerkreit.

Kjerkreit har 17 år bak seg som analytiker innen tele og it, og har nylig hoppet av Stenshagen Invest for å drive egne investeringer. Normalt investerer han bare i børsnoterte selskaper, men gjorde et unntak for Exabel.

Med seg på teamet som nå teller ni har Grotmol dessuten tre doktorgrader, to av dem med bakgrunn fra automatisert handel, og to med bakgrunn fra Google, en fra McKinsey og annen tung kompetanse.

– Det er en formidabel utfordring å lage dette?

– Ja, men det må være et vanskelig problem du skal løse, ellers kan hvem som helst løse det, sier Kjerkreit.

Exabel hentet inn 30 millioner kroner fra investorer i fjor, og har foreløpig nok penger. Men utviklingen er krevende og de vil trenge flere folk og trolig mer penger før produktet er klart til lansering.

– En økende bekymring

Livet har ikke bare blitt enklere for investorer og forvaltere de siste årene. Marginene deres presses fra aksjeroboter, som handler automatisk, passive fond, samt at de absolutt største finanshusene i verden er i ferd med å skaffe seg en fordel, gjennom å utvikle slike systemer som Exabel utvikler – til egen bruk.

JP Morgan leder an i investeringene. Der går rundt ti milliarder dollar årlig til it-investeringer, blant dem 3 milliarder er til nye prosjekter og 600 millioner dollar til finansteknologi. Mindre aktører kan ikke konkurrere med investeringene, og tilgangen på talenter innen kunstig intelligens er dessuten svært begrenset på verdensmarkedet.

– Jeg har følt som en økende bekymring i investeringer i store internasjonale aksjer for at noen har et informasjonsfortrinn, at noen har verktøy jeg ikke har. Det er ikke en god følelse, sier Kjerkreit, som regner med at man må ha slike verktøy for å henge med om noen år.

Grotmol sier deres mål ikke er å gjøre aksjehandel automatisk, men å styrke de menneskelige investorene med kunstig intelligente analyser.

– Mennesker har ikke kapasitet til å prosessere all informasjonen, så man biter seg fast i noen små biter av den og går glipp av mesteparten. Vi vil passe på at du har fått med deg den viktigste informasjonen.

Lenge før kvartalsrapporten

I første omgang tar Exabel inn informasjon fra verdens finansmarkeder, samt databaser for relasjoner mellom selskaper og har en leverandør som serverer nyheter fra 11600 kilder. I neste omgang kan datautvalget utvides kraftig.

– Kvartalsrapporter kommer gjerne fire måneder etter at omsetningen skjedde for selskapene. Men det er mange kilder som kan gi et inntrykk i sanntid. Man kan se på trafikk på nettsider, kredittkortdata eller lokasjonsdata som viser hvor mange som har vært i butikken, sier Grotmol.

Dette ligger litt frem i tid, og det neste året vil de fokusere på å utvikle første versjon, sammen med sine pilotkunder. Blant dem er DNB.

– Det er en del hedgefond i USA som bruker alternative datakilder og eksperimenterer med bruk av kunstig intelligens, sier Erling Thune, porteføljeforvalter i DNB Asset Management.

Han mener Exabel har et sterkt team og er spent på hva de kan lære om kunstig intelligens og hvordan dette kan brukes i forvaltningen gjennom å være pilotkunder.

– Det er ikke utenkelig at alle etter hvert må ha slike systemer for å være konkurransedyktige, på samme måte som forvaltere nå er avhengige av Bloomberg-terminaler, sier han.(Vilkår)