Den utvidede papirkvitteringsplikten følger av en justert bokføringsforskrift som trer i kraft i januar 2019. Riktignok kan du som kunde takke nei til å ta imot lappen.

Men Rema, Meny og kiosken på hjørnet må uansett skrive ut kvitteringen – og kaste den i papirkurven om en kjøper ikke vil ha den.

I dag er det anledning til å la være å skrive ut når detaljer og sluttsum er synlig på en skjerm og kunden takker nei til papirkvittering. Dette vil Skatteetaten ha strammet inn.

Mot skattesnusk

Administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen sier Skatteetaten sto bak papirskriveplikt i en ny forskrift.

Motivet var at etaten ville styrke kontrollen – og blant annet hindre at salgsinntekt ble stukket uregistrert rett i lommen. Kontroll med svart kontantomsetning var viktigst.

Mange andre talte imot forskriftsendringen i høringen.

– Vi også. Ordningen er å skyte spurv med kanoner, hvor du i tillegg bommer på spurven, sier Hanstad.

Han mener regelutviklerne ikke har fulgt med i tiden.

– Hos Rema skjer nå bare syv prosent av handlene med kontanter. Kortbruken og -andelene øker. Disse er uansett sporbare i bank. Kassesystemene er dessuten koblet mot bank slik at det oftest er umulig å gjennomføre transaksjoner uten at disse registreres, sier revisor-sjefen.

Han mener papirutskriftspålegg for kvitteringer vil ha liten eller ingen betydning i skattekontroll og kampen mot svart økonomi. Men bedriftene vil få økte kostnader:

– Kostnadene vil bestå i et hav av papirruller og ombygging av systemer. Papirflommen kan bli en liten miljøbombe, sier Hanstad.

«Svart omsetning og useriøsitet»

Skatteetaten bekrefter at kravet om papirutskrift overalt kommer, og at det er etaten som står bak.

– De nye reglene som gjelder fra 1. januar 2019, skal bekjempe en utfordring som Skatteetaten, og aktørene i næringslivet, har slitt med i en årrekke: svart omsetning og useriøsitet som hindrer like konkurransevilkår, skriver etaten i en epost til DN.

Plikten til å skrive ut alle salg skal ifølge Skatteetaten også bidra til bedre selvjustis hos de næringsdrivende.

Skattemyndighetene understreker at det er en liten unntaksmulighet fra den ubetingede papirplikten. Den er elektronisk: Hvis kunder oppgir telefonnummer eller epostadresse slik at de kan motta alle kvitteringer på sms eller per epost, kan papirutskrift unnlates.

– Håpløst. Det er helt uhåndterlig – og gir store og dyre endringer ved å bygge om bedriftenes kassasystemer, sier Per Hanstad.(Vilkår)

– Det er jo guttedrømmen da, å bli politi
DN spurte studentene om drømmejobben deres, og om når den er innen rekkevidde
02:07
Publisert: