Virgin-gründer Sir Richard Bransons private karibiske øy har hatt en lang rekke fornemme gjester, som Barack og Michelle Obama. Kate Winslet unnslapp uskadet da et lyn fra den tropiske stormen Irene brant ned hovedhuset i 2011, mens Branson var alene med sitt team i vinkjelleren da orkanen Irma raserte øya totalt i september. Da øya åpnet igjen var to norske gründere blant de første gjestene, i et heller uvant selskap.

– Det er en ganske unik mulighet å sitte og diskutere oss selv med en fyr som ham, som er både en rå kremmer og en veldig all right fyr, sier Andreas Slettvoll, som ble invitert til Sir Richard Bransons Necker Island, som milliardæren kjøpte på 1970-tallet for 180.000 dollar.
– Det er en ganske unik mulighet å sitte og diskutere oss selv med en fyr som ham, som er både en rå kremmer og en veldig all right fyr, sier Andreas Slettvoll, som ble invitert til Sir Richard Bransons Necker Island, som milliardæren kjøpte på 1970-tallet for 180.000 dollar. (Foto: Alex Maliss (For Branson/Extreme Tech Challenge))

– Vi hilste på noen som presenterte seg som eiendomsinvestorer. Så ble vi fortalt at det var prinsene av Abu Dhabi, Dubai og to andre prinser. De var der med en blanding av teknologientreprenører, kryptomilliardærer og en verdensmester i kiting – det var litt absurd, sier Andreas Slettvoll.

Slettvoll er gründer i norske Chooose, et selskap som utvikler tjenester for å gjøre det enkelt å donere til prosjekter som reduserer utslippet av klimagasser. Han reiste sammen med Karl-Axel Bauer, som også driver restauranten Lorry og er aktiv i gründermiljøet Askeladden & Co.

– Det var en veldig rolig atmosfære og Branson bidrar selv til en veldig uformell stemning. Det var badeshorts og sandaler som antrekk til middag, sier han.

Chooose-gründere Karl-Axel Bauer og Andreas Slettvoll iført standard middagsantrekk på Sir Richard Bransons Necker Island – shorts og t-skjorte.
Chooose-gründere Karl-Axel Bauer og Andreas Slettvoll iført standard middagsantrekk på Sir Richard Bransons Necker Island – shorts og t-skjorte. (Foto: Privat)

Destruerer klimakvoter

Veien til Necker Island startet da selskapet ble kåret til årets opptartsselskap på DNB Next, der Bill Tai, en venn av Branson, satt i juryen.

– Vi gikk ut og spiste sammen etterpå, og han fortalte om en konkurranse som heter Extreme Tech Challenge, som Richard driver, sier Slettvoll.

Chooose sitt konsept går ut på å gjøre det enkelt å donere penger til kutt i klimagassutslipp. Privatpersoner eller bedrifter kan abonnere eller for eksempel sponse et arrangement, så det blir klimanøytralt.

– Pengene kan for eksempel gå til en solcellefarm i India. Så får vi tilbake klimakvoter og river dem i stykker, sier Slettvoll, som anslår at de vil bidra med kutt på 150.000 tonn CO2 i år.

Selskapet jobber nå med en videreutvikling der blokkjedeteknologi brukes til å bekrefte at kvotene er tatt ut av handel og for å belønne de som bidrar til kutt.

Blokkjedeteknologi er mest kjent for bitcoin, en digital myntenhet som i dag krever ekstremt mye energi og absolutt ikke er positivt for miljøet. Men teknologien kan også brukes til å inngå og sikre avtaler på en måte som gir åpenhet, sporbarhet og gjør det praktisk talt umulig å manipulere dataene. Chooose bruker det til å utvikle et globalt nettverk for å administrere og godkjenne tiltak som kan få klimastøtte.

Veien til Necker Island

En god stund etter konkurransen i Oslo dukket det plutselig opp en pressemelding om at Chooose var plukket ut som ett av 25 topp globale tech-selskaper av Bransons Extreme Tech Challenge. Listen ble skrellet ned til ti som dro til den store elektronikkmessen CES i Las Vegas. De holdt show på messen og vant prisen som årets Nordiske selskap. Branson inviterer hvert år finalister fra konkurransen til øya, og etter opptredenen i Las Vegas fikk Chooose invitasjon, med løfte om at de skulle være de første gjestene så fort øya var bygget opp igjen.

Slettvoll forteller at øya bar tydelig preg av gjenoppbygging etter orkanen, både av bygninger og trærne, som var blitt plantet på nytt.

Selskapet fikk en egen sesjon med Branson, med te og kaffe.

– Han skjønte selskapet, og tilbød seg å være døråpner i en del miljøer vi ikke har tilgang til, sier Slettvoll.

Han sier Bransons interesse for hav og miljøvern passer godt for deres selskap, og sier han har mye innsikt i utfordringene med å bygge opp globale selskaper, noe Virgin-gründeren har gjort flere ganger.

– Hans syn på ulikheter i kommunikasjon og måter man tar ut et produkt var veldig interessant, sier han.

Rå, all right kremmer

Branson har ikke investert i selskapet, og Slettvoll mener tiden får vise hva som kommer ut av møtene.

– Vi var ikke der for å «pitche». Det er lange relasjoner som blir bygget i en slik setting. Det er en ganske unik mulighet å sitte og diskutere oss selv med en fyr som ham, som er både en rå kremmer og en veldig all right fyr, sier Slettvoll.

Totalt varte oppholdet i en uke, med seks overnattinger, og det ble tid til en del historier.

– Det var gøy å høre ham fortelle om en fyllekule med Keith Richards – en fin dualitet mellom lave skuldre og interessante diskusjoner, sier Slettvoll.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
03:53
Publisert: