Millionene kan strømme raskt inn når Fundingpartner legger ut et bedriftslån på sin plattform for folkefinansiering. De har samlet 3300 privatpersoner som blir varslet om nye lån de kan investere i. Men etter seks måneders drift trengte selskapet selv penger til å vokse, og egen plattform var ikke noe alternativ.
– Vi ville ikke gitt oss selv lån, det er derfor vi tar inn egenkapital, forklarer gründer Geir Atle Bore, som sier deres kredittvurdering krever to års historikk for å kunne gi lån.
Gründerne får nå 19,5 millioner kroner i en emisjon ledet av DNB og Schibsted, som priser selskapet til 80 millioner kroner.
Stort utenfor Norge
Så langt har selskapet utstedt seks lån på tilsammen 14 millioner kroner, så prisen er basert på fremtidige muligheter. Folkefinansierte lån står for nesten 15 prosent av utlånene til små og mellomstore bedrifter i Storbritannia, viser en rapport fra Universitetet i Cambridge. Bore tror det norske markedet på sikt vil ha et utlånsvolum på 10 til 20 milliarder kroner.
– Våre anslag er i samme gate, sier Karen Elisabeth Ohm Heskja, leder for DNB Ventures, som har fulgt selskapet siden det deltok i DNBs akseleratorprogram.
Det neste året sikter Fundingpartner mot å øke lånevolumet til 110 millioner kroner. Monner er foreløpig den største aktøren i det norske markedet.
Tre av fire for Schibsted
DNB Venture gjorde sin første investering i mai, og går nå inn i danske Spiir og Fundingpartner omtrent samtidig. For medie- og rubrikkselskapet Schibsted er dette også tredje investering i et fintech-selskap det siste året.
– Det er en bransje der det er store verdier i omløp og mye rom for nye selskaper til å innovere, sier Rune Røsten, leder for Schibsted Growth i Norge.
Det siste året har de også investert i Harvest, et algoritmestyrt faktorfond og Tillit forsikring, samt leseappen Poio, som det eneste som ikke er fintech i denne perioden.
Dette kommer på toppen av tidligere fintech-investeringer, der den største suksessen til nå er Lendo, som fungerer som en markedsplass for forbrukslån.
– Lendo har gått veldig bra. Det er den investeringen som har gitt oss innsikt og forståelse for bransjen og vist at her er det muligheter, sier Røsten, som påpeker at Lendo har større overskudd enn VG.
Lendo omsatte for 644 millioner kroner i Norge, Sverige og Finland i årets tre første kvartaler og leverte 263 millioner i ebitda-resultat.
– Hvor dypt inn i bankbransjen skal dere?
– Det er noe vi ser på. Vi satser på flere selskaper, der ingen foreløpig er banker, sier Røsten.
Ingen kobling
Schibsted har også en egen betalingstjeneste knyttet til deres id-løsning SPID, men Røsten sier han ikke kjenner til noen plan om å koble dette sammen med selskaper de investerer i.
– Hva kan Schibsted bidra med for å hjelpe Fundingpartner?
– Først og fremst det å bygge markedsplasser. Tilbud og etterspørsel må balansere og vokse i takt, det er sentralt, sier Røsten, som mener Schibsted også kan mye om markedsføring og det svenske markedet.
– Vi håper også å lære en god del, sier han.
– Vi vurderer risikoen
Fundingpartner har nå 3300 potensielle låneinvestorer på sin epostliste, og disse får melding når nye lån legges ut. Renten er typisk åtte til tolv prosent, og det bidrar trolig til at lånene kan gå svært raskt unna – altfor fort til at de som investerer kan vurdere risikoen.
– Vi vurderer hvert lån. Hvis vi mener risikoen er akseptabel, legger vi ut lånet med forslag om rente, men vi legger også ut nok informasjon slik at investor kan ta stilling til risikoen i lånet, sier Bore.
Han sier selskapet er tydelig overfor låneinvestorene at de kan tape beløpet de låner ut.
– I England har bransjen to prosent tap, og litt høyere mislighold av gjeld. Folk har i snitt fått seks–syv prosent avkastning etter tap og gebyrer, sier han, og anbefaler at folk sprer risikoen på flere lån.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.