MSG Production har brukt langt over 100 millioner kroner på drømmen om å produsere vaskemaskiner for fly.

Selskapet bygget en gigantisk nyoppført hall for automatisk avising og vasking av fly på Geiteryggen utenfor Skien. Mæland fikk under oppstarten inn en halv million kroner fra familie og venner. Senere fikk han 600.000 kroner fra Innovasjon Norge mens han solgte bilvaskemaskiner på dagtid.

Med 2500 flyplasser i verden som driver med avising og 10.000 som vasker fly, så Svein Gunnar Mæland konturene av et gigantmarked. For to år siden kom statsminister Erna Solberg til Geiteryggen for å åpne flyvaskehallen sammen med over 150 gjester fra hele verden.

Storsatsingen holdt på å gå helt galt. Aksjonærkrangel, rettssak, svinedyre lån og notorisk jakt på penger endte i fjor sommer med at gründeren Svein Gunnar Mæland tok en timeout i Sørlandet. På et båtførerkurs i Kristiansand møtte han hotell- og eiendomsinvestoren Ove Trøen.

– Nå blir det fest!

Trøen tente på gründerprosjektet og har siden kjøpt ut en rekke eksisterende aksjonærer og passert 50 prosent av aksjene. Nå tilfører Trøens selskap Sudrheim Invest ytterligere 25 millioner kroner i driftskapital og rydder opp i gammel og dyr gjeld.

– Det var i grevens tid, sier salgsdirektør i MSG Production, Frøydis Garmo Hovden.

– Vi måtte jo låne penger til blodpris for å holde dette flytende og vi har mange ganger lurt på om vi må gi opp. Nå får vi en helt ny økonomisk situasjon med en hovedeier som har langt større ambisjoner enn vi noen gang har turt å ha, sier hun.

– Så i dag er det fest på Geitryggen, legger hun til.

– Kan bli veldig stort

Den nye hovedaksjonæren Ove Trøen har så langt i hovedsak investert i eiendom i Arendalsregionen.

– Men så snakket jeg med barna om at vi hadde lyst til å gjøre noe annet; helst noe mer en sterk grønn profil som kunne ha en betydning for samfunnet. Og så har jo jeg bakgrunn fra flybransjen samtidig som jeg har to barn som er piloter. Så da Svein Gunnar Mæland fortalte om sitt produkt, skjønte jeg at dette var midt i blinken for oss, sier Trøen til DN.

– Og dette kan bli veldig stort. Vi tror dette produktet vil få en betydelig innvirkning på flyindustrien. Det er jo en konservativ bransje. Lite har skjedd på miljøsiden siden jeg selv fløy for 30 år siden. Med vår flyvaskemaskin kan vi bidra til å redusere fuelforbruket med fem prosent samtidig som vi tar vare på kjemikalier og vann fra deising, sier han.

– Markedet er enormt, og vi satser både i markedet for kommersielle passasjerfly, privatflymarkedet og forsvarsmarkedet. Og jeg er sikker på at de selskapene som ikke tenker miljø i dag blir akterutseilt om ti år. Man er bare nødt til å tenke grønt for å overleve, mener Trøen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.