Mellom fjonge hylleseksjoner, glassvegger og designmøbler i et kontorlokale ved sjøkanten i Stavanger øst står unge gründere i løs passiar. Dette er Gründerhub, et fellesskap dratt i gang under oljekrisen for å styrke nyskapning og omstilling i oljebyen.

Med oljepriser over 70 dollar fatet er oljekrisen avblåst fire år etter at den startet. Det skaper optimisme blant de fleste her inne, selv i helt andre bransjer.

– I en oppgangstid er det kanskje en annen vilje til å støtte opp om dem som prøver å bygge noe, sier Lars Urheim i Ope, som lager romdelere til åpne kontorlandskap.

Gründertørke

Paradoksalt nok kan oppgangstiden føre til at færre ønsker å starte for seg selv. SR-Bank, som står bak Gründerhub, melder om radikalt lavere interesse for å delta i oppstartsprogrammet enn under krisen.

  • I årene 2016–2017 søkte opptil 30 gründerbedrifter om å bli tatt med i programmet, hvorav 10–15 tatt inn.
  • I årets første kull var søkertallet falt til 15, hvorav ti ble tatt inn.
  • Foran neste søknadsfrist 1. september har bare fire–fem bedrifter meldt seg.

De fire måneder lange programmene omfatter opplæring i et gründermiljø, gratis husleie og kobling mot potensielle investorer. Det er to inntak i året.

– Når det gjelder Gründerhuben, ser vi at søkertallet faller. Omstillingen ebber ut. Flinke folk får jobber i oljesektoren igjen, sier SR-banksjef Arne Austreid.

– Snakker du om gründertørke i oljebyen?

– Vi aner at det skjer, sier Austreid.

– Rogaland er for mye kjent for dugnadene. Når markedene kommer tilbake, ebber nyskapningslysten ut igjen. Vi er urolig for at gründerskap skal være konjunkturavhengig, sier Austreid.

– Denne gangen må vi lete etter dem. Nå må vi sette i gang en kampanje. Det er derfor vi har utlyst et stipend på 700.000 for årets beste nykommer, sier Austreid.

SR-Bank, her ved sjeføkonom Kyrre M. Knudsen, banksjef Arne Austreid og bedriftsmarkedssjef Tore Medhus har forsøkt å jobbe planmessig med gründerskap i en konjunkturutsatt oljeby.
SR-Bank, her ved sjeføkonom Kyrre M. Knudsen, banksjef Arne Austreid og bedriftsmarkedssjef Tore Medhus har forsøkt å jobbe planmessig med gründerskap i en konjunkturutsatt oljeby. (Foto: Tomas Larsen)

Etterlyser såkorn

Banken har under hele krisen forsøkt å jobbe mer planmessig med nyskapning. Ledelsen og styret har vært på studietur til Boston og lært om amerikanske modeller for å hjelpe frem bedriftsetablerere. I tillegg til Gründerhub, har banken også opprettet en egen oppstartsfabrikk for finansteknologi i Oslo, kalt Finstart Nordic. For et år siden lanserte også banken sammen med Lyse og Smedvig-familien ideen om et privat-offentlig såkornfond på en halv milliard kroner i Stavanger.

Regjeringen har ikke svart på bønnen om såkornkapital.

– Vi har ringt og bedt om svar fra politisk nivå. Men vi opplever at man stiller spørsmål ved betydningen av et såkornfond i Stavanger nå som det går så godt igjen i oljebransjen. Vi synes det er forstemmende at politikere virker mest motivert når det går dårlig, sier bedriftsmarkedssjef Tore Medhus i SR-Bank.

Heller ikke DN har fått svar fra Nærings- og fiskeridepartementet i saken.

Bekymrer seg mindre

Ute i Gründerhub er tonen lettere. Magnus Meisal, som driver programmet på oppdrag fra SR-Bank, synes for så vidt det kan være greit om oppturen skreller bort noen gründere med grunn motivasjon. Å bli gründer fordi en er blitt arbeidsledig, er sjelden en god idé, mener han. Han har selv startet flere bedrifter, og eier halvparten av kontorfellesskapet Innovation Dock, som huser rundt 70 småbedrifter på 3000 kvadratmeter, deriblant Gründerhub-selskapene.

– De som drives kun av penger, kommer fort til kort når de møter den virkelige verden, sier Meisal.

Lars Urheim i gründerbedriften Ope har i hvert fall trodd på ideen sin gjennom opp- og nedturer. Et egenutviklet hyllekonsept med patenterte klikk-koblinger ble lansert akkurat da oljekrisen traff. Nå selger han inn produktet som romdelere for åpne kontorlandskaper. Denne gangen har han troen.

– De som virkelig har noe de ønsker å gjennomføre, de vil være der uansett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her benekter Sandberg at han glemte å varsle om Iran-tur
– Jeg har gjort tre feil, sa Per Sandberg på en pr-seanse i Arendal og pekte blant annet på at han «har glemt å varsle». Da seansen var over sa han at det var en påstand fra Dagens Næringsliv. Les saken i lenken under.
00:28
Publisert: