De siste tre månedene har Equinor huset og betalt for et program for ti oppstartsselskaper i regi av Techstars. Torsdag var det på tide å vise frem hva de hadde fått til.

– Vi har inngått avtaler med fem av ti. Det er en ekstraordinær suksessrate, mener Al Cook, strategidirektør i Equinor.

Avtalene innebærer ulike grader av forpliktelser, og etter så kort tid er det mest snakk om pilotavtaler.

Cook mener kostnadene til programmet er relativt små, og sier dette er en del av selskapets strategi, der en større del av utviklingen skjer utenfor selskapet. Han beskriver et landskap der utviklingen går stadig raskere, fra en kjent oljeverden til et nytt økosystem for energi.

– Vi må innovere og jobbe for at selskapet skal overleve, sier han.

Deltagerne i programmet var valgt ut blant flere hundre søker som kjempet om å få plass hos Equinor på Fornebu i tre måneder, samt råd og tilgang på nettverkene til dem og deres partnere, Kongsberggruppen, McKinsey og Techstars.

Det aller vanskeligste

Det eneste norske selskapet som kom gjennom nåløyet var Versor, som utvikler programvare for selvflygende droner.

– Vi har fått kartlagt hvilke mulige kundegrupper vi kan nå på kort tid og brukt alle partnernes nettverk for å finne ut hvor vi kan passe inn globalt. Dronemarkedet har veldig mange aktører, så det er veldig viktig å finne ut hva man skal være best på, sier gründer og daglig leder Erlend Sierra.

Dronene de bruker må veie under 250 gram for å ha lov til å fly selvstyrt i nærheten av mennesker i Norge. Målet er at kunder skal kunne gjøre automatiske inspeksjoner, gjerne av byggeplasser eller strømnett, og smale inn data uten pilot, forhåndsinnstilt flyrute eller gps.

Selskapet ble startet av tre studenter ved NTNU i 2016. De har fått inn Trond Riiber Knudsen som investor og hentet 2,4 millioner kroner i høst. Nå er også Techstars inne som eier, når de får seks prosent av aksjene fra alle deltagerne i programmet.

Sierra sier at den tekniske utfordringen med å få droner til å fly uten menneskelig styring ikke er det vanskeligste for selskapet hans.

Kristin Aamodt, administrerende direktør i Equinor Technology Ventures har ikke investert i noen av selskapene i programmet foreløpig. Audun Abelsnes, er administrerende direktør i Techstars Energy, som lager programmene. De får seks prosent av hvert selskap som betaling.
Kristin Aamodt, administrerende direktør i Equinor Technology Ventures har ikke investert i noen av selskapene i programmet foreløpig. Audun Abelsnes, er administrerende direktør i Techstars Energy, som lager programmene. De får seks prosent av hvert selskap som betaling. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Å finne det riktige kommersielle markedet er en større utfordring enn det tekniske. Vi vet hva vi kan lage, men må finne ut hvor det gir best verdi for kunden, sier han.

Fra rør til fly

De ti selskapene som ble valgt er svært forskjellige. Noen er innen kjernevirksomhet i Equinors oljevirksomhet, slik som kanadiske Crux OCM, som mener de kan øke gjennomstrømningen av rørledninger med fire prosent ved hjelp av kunstig intelligens. Andre er langt unna, slik som amerikanske Ampaire, som utvikler elektriske fly, noe Cook innrømmer de neppe vil kaste seg over med det første.

Blant deltagerne er også et solcelleselskap fra solrike Spania. På en litt grå desemberdag i Oslo kan det virke litt merkelig at de ville reiser til Norge for å knytte kontakter.

– Norge har selskaper som setter opp solcelleparker i andre land, sier Andrea Barber, gründer i Rated Power.

Selskapet utvikler programvare for automatisk planlegging av store solcelleanlegg. Hun nevner Equinor og Scatec Solar som kunder de har fått i løpet av programmet.

Blant selskapene som har en avtale med Equinor er Opus 12, som utvikler teknologi for å splitte CO2 og lage drivstoff og andre produkter ved hjelp av energi.

– Vi kan lage mange av tingene vi i dag lager fra olje med CO2 og vann. Du kan tenke på det som industrialisert fotosyntese, sier gründer Nicholas Flanders.

Han sier de jobber med å få til en test med Equinor på Mongstad.

– Vi kan ikke gjøre dette alene. Det er ikke et substitutt for alt det andre som gjøres for å redusere utslippene. Vi må gjøre alt, sier han.

Equinor har foreløpig ikke investert i noen av de ti selskapene, opplyser Kristin Aamodt, administrerende direktør i Equinor Technology Ventures.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør Abid Rajas klare tilbakemelding til Trygve Hegnar her
Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar skrev på lederplass at Rajas sykmelding «virker pinglete».
00:55
Publisert: