Gründerselskapet No Isolation utvikler en robot som lar langtidssyke barn få være med på skole- og fritidsaktiviteter. Pengemangel førte til at oppstartsbedriften måtte sende 15 ansatte på ufrivillig sommerferie. Ni er fremdeles ikke tilbake på jobb.

– Vi ble enige med styret om å kjøre ut midlertidige permitteringer, så vi vet vi kan betale regningene og sikre drift, sier gründer og toppsjef Karen Dolva i No Isolation til DN.

Det norske oppstartsselskapet har vokst kraftig og er blitt 55 ansatte siden oppstarten i 2015, med salgskontorer i Nederland og Storbritannia. Det har fått svært mye oppmerksomhet for sine roboter, som skal hjelpe folk ut av isolasjon. Men før sommeren pekte pilene mot likviditetsskvis i høst.

Selskapet omsatte for 12, 4 millioner kroner i fjor, opp fra 1,5 millioner året før. Underskuddet økte samtidig fra 6,5 til 26,9 millioner kroner.

No Isolation lanserer i disse dager sitt andre produkt, og det var derfor uaktuelt å permittere salgsfolk eller de som driver produksjonen. Permitteringene har rammet ansatte som har utviklet fremtidens produkter.

– Det er roller som gjør dette til en god bedrift for fremtiden. Det er den delen jeg kommer fra, så det går rett i hjertet, sier Dolva.

Usikre på levering

No Isolation-sjefen forteller at de har hatt store kostnader knyttet til produksjonsoppstart for Komp, som er en datamaskin med bare én knapp, beregnet på å gi «analoge besteforeldre» en måte å motta bilder, meldinger og videosamtaler med barn og barnebarn.

Å sette i gang masseproduksjon av et nytt produkt er dyrt, og dette har stresset likviditeten i selskapet.

Situasjonen kunne vært løst ved å hente inn mer penger fra investorene, men ifølge Dolva ble de rådet til å vente til etter sommeren. Maskinvareutvikling blir ofte forsinket med måneder og år, og investorene var usikre på om No Isolation ville klare å holde planene for Komp.

– Det er alltid vanskelig å hente penger og vi så det ville være mye lettere etter sommeren. Det hjelper alltid å ha med seg salgstall, og de visste vi ville bli veldig bra, sier Dolva.

Ni ute fremdeles

Dolva sier de ansatte får dekket rundt 60 prosent av lønnen fra det offentlige i perioden de er permittert. Permitteringene startet i juni og ni ansatte er fremdeles ikke på jobb, rundt tre måneder senere. Men planen er at alle skal på jobb igjen i løpet av de neste ukene.

– Det er selvfølgelig ikke gøy å gå igjennom noe som dette, men alle var enige i at det var bedre med et par måneder ute enn å risikere å ikke ha en arbeidsplass å komme tilbake til, sier Dolva, som sier permitteringene har gitt dem handlingsrom og senket risikoen.

– Har du vært redd for selskapets overlevelse?

– Jeg tror det er litt som å ha barn. Jeg er redd for det selskapet hele tiden, men har hatt veldig god kontroll hele veien, sier hun.

Trenger millioner

Ifølge Dolva er planen å få positiv kontantstrøm først om to år, så selskapet trenger å hente mer kapital. Selskapet hentet inn 20 millioner kroner i november 2016 og har siden tatt et konvertibelt lån.

– Vi skal hente betydelig mer nå, sier Dolva.

Hun mener samtalene med investorene er blitt mye lettere.

– Det er en annen situasjon nå når maskinen finnes på nettsidene til Elkjøp. Hadde det bare vært et spørsmål om penger uansett hvor mye aksjer vi måtte gi fra oss, hadde vi vært enige for lenge siden, men det er en forhandling, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fikk nok av å se «glattceller bli solgt over takst» – dro på visning i flytende bolig
– Kan fungere som dame- eller herremagnet, sier Ivar Fredrik Mølmen (28).
01:47
Publisert: