Torgeir Micaelsen (38) valgte å takke nei til gjenvalg før stortingsvalget i 2017, etter å ha vært Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson i fire år. Før det ledet han finanskomiteen på Stortinget i fire år.

Etter at Arbeiderpartiet tapte valget, sto den fremtredende politikeren helt uten jobb.

Nå har han bestemt seg for å bli gründer – og har startet rådgivingsfirmaet Aktiver sammen med tidligere rådgiver for Arbeiderpartiet på Stortinget, Siri Holland (33).

«Kjemper mot vindmøller»

Micaelsens nye selskap skal jobbe for å få det offentlige til å ta i bruk ny teknologi. Micaelsen forteller at han som politiker møtte mange selskaper som hadde utviklet produkter og tjenester som kunne brukes i det offentlige.

– Jeg synes det var fascinerende og inspirerende å møte folk med banebrytende ideer og ny teknologi, som har satt seg mål om å løse samfunnsproblemer i områder offentlige sektor er tungt inne i, sier Micaelsen.

Han la imidlertid fort merke til at gründerselskapene ofte var frustrerte over at deres teknologi ikke er blitt tatt i bruk.

– Man føler at man kjemper mot vindmøller. Gjerne er det slik at man får positiv feedback fra offentlig sektor, og blir oppfordret til å utvikle ny teknologi og produkter, men hadde utfordringer med å komme ut i hjemmemarkedet. Samtidig opptrer mange av teknologiselskapene produktsentrert, og har kanskje i for liten grad samfunnsteknologisk forståelse, sier Micaelsen.

Sliter med anbud

DN har tidligere skrevet om hvordan innovative norske bedrifter sliter med at deres nye løsninger blir tatt i bruk av det offentlige i Norge – og at man derfor gjerne må jakte kunder utenfor Norges grenser.

I fjor sa daglig leder Kathrine Myhre i Oslo Medtech, som nå har skiftet navn til Norway Health Tech, at vi i Norge er «ekstremt dårlige på å være hjemmemarked for våre egne selskaper».

– Dette går igjen. Vår hypotese er imidlertid at det ikke nødvendigvis er det juridiske rammeverket for offentlige anskaffelser som er hovedproblemet, men den juridiske, politiske og organisatoriske tryggheten til dem som er satt til å forvalte regelverket. Derfor tror vi det er et behov og et marked for at noen – på vegne av teknologiselskapene – kan utforske dette området nærmere, sier Micaelsen.

Aktiver har allerede fått flere kunder, deriblant det digitale læringsteknologiselskapet Conexus, som Micaelsen mener har knekt koden for samarbeid med det offentlige.

Var i dialog med pr-bransjen

Micaelsen, som ikke lenger har noen tillitsverv i Arbeiderpartiet, sier han i løpet av høsten har vært i dialog med flere selskaper som var interessert i hans tjenester, også fra pr-bransjen.

– Og det er jeg veldig glad for, fordi det har gitt meg muligheten til å ordentlig reflektere om hva jeg vil videre. Men jeg følte det riktig å starte noe selv, sier han, før han bekrefter at han takket nei til etterlønn fra Stortinget.

– Men dere starter et konsulentselskap for teknologi, uten egen teknologikompetanse. Er det noe dere har tenkt å få inn etter hvert?

– Kundene har stor teknologikompetanse, mens vi har en annen spisskompetanse. I samarbeid har vi en dyp samfunnsteknologisk innsikt. Hvis det blir et alternativ å utvide, vil vi vurdere å ansette noen med mer teknologikompetanse enn vi har, sier Micaelsen.(Vilkår)

Støre: - Slik adferd ikke forenelig med det å være tillitsvalgt på det nivået i Arbeiderpartiet
Etter at Giske frivillig trakk seg fra nestledervervet, avgjorde sentralstyret i partiet at han også er ferdig som partiets finanspolitiske talsmann.
01:57
Publisert: