Investor Trond Riiber Knudsen har gjort det til sin strategi å gå tidlig inn i svært mange av landets lovende oppstartsselskaper.

– Jeg har så stor nysgjerrighet og en drøm om alltid å være relevant og være med på å bidra. Jeg er alltid i investeringsmodus, sier den tidligere McKinsey-toppen.

Riiber Knudsen er oppført som eier i 31 av de rundt 300 selskapene på DNs «Årets gründere»-liste, og han har en eierandel på over én prosent i 17 av dem. Det er nesten tre ganger mer enn Davide De Picciotto, Geir Førre, Karl-Axel Hjorth Bauer, Christian Rokseth, Elin Odfjell og Bjarne Henning Melbye, som deler annenplassen på listen.

Riiber Knudsen har vært tidlig inne i selskaper som Huddly, som lager videokonferansekameraer for blant andre Google, solcelleselskapet Otovo, Attensi, som driver opplæring gjennom spill, Spacemaker, og mange flere. Spacemaker hentet nylig 214 millioner kroner for å støtte arkitekter med kunstig intelligens.

Redd for å bli fanget

Riiber Knudsen startet denne virksomheten for fire år siden og sier han så langt har investert rundt 60 millioner kroner i omtrent like mange selskaper, med søkelys på områder han mener Norge har fordeler som kan skape globale vinnere.

– Min investeringsmodell er at jeg investerer i snitt en million og investerer bare én gang, sier han.

– Du har en «haglestrategi», med mange forsøk. Da blir det vel noen bom?

– Ja, absolutt. Det gjelder å være villig til å ta noen tap og det er viktig å ikke kaste gode penger etter dårlige penger, sier han.

Riiber Knudsen «gifter seg» ikke med selskapene han investerer i, og går ikke inn i styrer. Dermed skiller han seg skarpt fra en del andre på listen, som seriegründer Geir Førre, som har vært med på tre milliardsalg av selskaper og har reinvestert tungt i flere runder. Han sitter som styreleder og styremedlem i Airthings, Ardoq, Zivid og Disruptive Technologies og snakker gjerne om «vi» når han omtaler disse selskapene.

– Det er en helt annen dynamikk. Jeg er redd for å låses i et selskap som går dårlig, sier Riiber Knudsen.

– Men er det ikke en fordel for selskapene å ha investorer som følger opp med mer kapital?

– Jo, de trenger det også. Dette er en måte å jobbe på som er verdifull for meg og for selskapene, men man kan ikke bare ha slike investorer, sier han.

Trond Riiber Knudsen har investert i to "Årets gründere" -vinnere

Les om 277 av Norges fremste gründerselskaper og se hvilke en svært kompetent jury har valgt ut som vinnere i fire kategorier.

Les om vinnerne av "Årets gründere"

– Mer verdifulle enn meg

Selv om han har flest investeringer, er det flere andre som kommer over ham på «Årets gründere»-listen over de tyngste investorene. Der topper vindkraftinvestor Lars Helge Helvig med to tunge investeringer i elbilladerselskapet Zaptec og robotselskapet Halodi Robotics. Geir Førre er den eneste som kommer helt i toppen både i antall og tyngde.

Se tungvekterlisten for investorer i norske gründerselskaper: Disse investorene eier Norges fremste gründerbedrifter dnPlus

Investeringer i gründerselskaper er svært risikabelt, og mye handler om å redusere risikoen for store tap. Riiber Knudsen sier dyktige investorer som Førre kan øke sjansen for suksess ved å bidra med sin kunnskap, nettverk og dype lommer.

– Det finnes mange andre måter å investere på i tidligfase som er mer fokusert enn min, og de er antagelig enda mer verdifulle for selskapene, samt at de trolig tjener bedre, hvis de treffer, sier han.

Svært sårbare selskaper

Ifølge Riiber Knudsen er verdien på porteføljen hans opp 80 prosent, basert på kurser i nye emisjoner. Men tre-fire har gått nedenom, og ytterligere fem er mentalt sett avskrevet som tap, forteller han. Grovt sett mener han porteføljen kan deles i tre, der en tredjedel ser «utrolig bra ut», en tredjedel «sliter litt», mens den siste tredjedelen kan tippe begge veier.

– Det er enten–eller. De holder kanskje på med et veldig spennende utviklingsløp som ennå ikke er lansert i markedet. Hvis de lykkes kan det være en fantastisk verdi, hvis de ikke lykkes blir det null.

Han sier selskapene i denne fasen er svært sårbare.

– Alle disse selskapene taper penger og er hele tiden avhengige av å nå nye milepæler og verdidrivere som gjør at du kan få flere og større aksjonærer med deg.

Han mener det ofte kan være små ting som avgjør, som at man trodde man skulle komme inn i varmen hos et stort selskap.

– Små ting kan ha ganske enorm effekt på oppstartsselskaper, og du kan ikke unngå at du får noen tap. En venn av meg i Palo Alto sier at hvis ikke en tredjedel av selskapene du investerer i går dårlig, så har du ikke vært modig nok, sier han.

Tror ni av ti går dukken

Riiber Knudsen mener hans virksomhet innen tidlig fase har verdi for selskapene, selv om han ikke følger dem videre finansielt.

– Jeg er med på å åpne dører mot større bedrifter som kan bli kunder, og som investerer, og jeg bidrar til å fokusere på selskapenes markedsstrategi og strategi for å hente inn penger.

– Får du tid til å bidra i så mange selskaper?

– Ja, det går utrolig bra, for selskapene er bitte små og agendaen er ikke så full. Med snitt på ti ansatte per selskap er det 600 mennesker. Det er ingenting, sier han.

Flere investorer står oppført med seks eierposter på over én prosent. Blant disse er Davide de Picciotto, som har 20 års erfaring fra kapitalforvaltning og oppgir gründerinvesteringer som en «hobby».

– Jeg synes det er spennende, mye mer morsomt enn å kjøpe indeksfond, selv om det er mye tryggere. 90 prosent kommer til å gå konkurs, men kanskje én eller to vil lykkes, og det kan gjøre opp for alle de andre, sier han.

Han har investert i rundt 16 selskaper totalt og oppgir at han unntaksvis går inn i styrer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.