Norselab er ikke helt som andre investorer eller miljøer som skal dyrke frem nye oppstartsselskaper. De går helst inn før et selskap er ordentlig i gang og kaller seg medgründere, en modell gründer Yngve Tvedt er kommet frem til gjennom 18 års arbeid – i Ålesund, Sveits, Silicon Valley og Oslo.
Nå får gründerfabrikken langt større muskler, gjennom en emisjon på 80 millioner kroner, hovedsakelig fra investeringsselskapene Arendals Fossekompani og T.D. Veen.
– Jeg tror de har mye å bidra med i tidlig fase, sier Kjell Skappel i T.D. Veen, som har investert i flere unge selskaper. T.D. Veen eies av Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen og hans to døtre.
Pengene skal gjøre det mulig å starte langt flere selskaper og følge opp med mer kapital. Det krever en kraftig utvidelse av staben.
– Vi har bygget mindre enn ett selskap i året til nå, men vil sikte mot å tredoble farten. Tidligere var teamet i praksis fire – Aksel Lund Svindal, broren hans, svogeren min og meg, sier Tvedt.
Blant de nye på teamet er Ivar Kroghrud, som startet med spørreundersøkelser på nett i Questback under dotcom-tiden, et av relativt få selskaper som overlevde nedturen etterpå og ble solgt for en anselig sum.
Tre Svindaler i selskapet
Etter emisjonen er selskapet priset til 400 millioner kroner, som inkluderer eierandeler i Norselab og åtte selskaper som Tvedt og Norselab har vært med på å starte.
– Det er blitt skapt litt verdier, og de som satset penger i 2015 har fått tregangeren, sier Tvedt, som sier det nå jobber 300 personer i disse selskapene.
Aksel Lund Svindal reiste til Silicon Valley for å lære om teknologiselskaper da han gikk skadet i 2014. Der ble han introdusert for Tvedt, og det endte med at Svindal ble med som grunnlegger av Norselab. Siden har broren Simen begynt å jobbe med finans i selskapet, samtidig som faren Bjørn er investor og aktivt styremedlem.
– Vi gjør mange ting felles i familien. Det er et veldig spennende selskap som tenker mye nytt, men de har godt av å ha litt grått hår i styret, sier Bjørn Svindal.
Selv startet han et revisjonsselskap på 80-tallet som hadde over 30 ansatte da han pensjonerte seg som revisor for fire år siden.
Askeladden for industri
Norselab mener de ligner litt på Askeladden & Co, et oppstartsmiljø blant annet står bak frisørkjeden Cutters og legetjenesten Dr. Dropin. Askeladden har bygget opp et nettverk av gründere og folk med erfaring, og har som mål å identifisere tre-fire markeder i året der de kan starte selskaper. Men der Askeladden satser på tjenester for forbrukere, fokuserer Norselab på teknologi som kan skape endringer innen industri.
Norselab går helst inn sammen med folk som har jobbet i en industri og sett et problem eller en mulighet til å gjøre noe bedre. Blant disse er Ivaldi, som er startet sammen med et ektepar som tidligere bygget egne 3D-printere.
– De var gode på 3D-utskriftsteknologi, vi hadde kompetanse på å bygge programvare og forretningsmodell, samt finansiering og markedskontakt mot shipping, sier Tvedt.
Sammen startet de et nytt selskap som leverer deler skrevet ut med 3D-printere til skipsbransjen, og de fikk med Wilh. Wilhelmsen som industripartner og investor.
– Har ikke kopiert noen
I startfasen er Norselab-teamet ofte svært involvert. De bruker også ressurser fra sitt eget konsulentselskap, Norse Digital, som har 60 ansatte. Dette skal gi kompetansen og tyngden til å komme raskt i gang.
– Det er mange i Norge som har høy kompetanse og som tenker at her er det mulig å gjøre ting litt smartere, sier Tvedt, men legger til at de færreste har all kompetansen som trengs for å starte selskap.
Det er ikke så mange selskaper som startes på denne måten i Norge, men Tvedt mener de har likheter med Rocket Internett i Berlin, samt miljøer i USA der seriegründere bygger team rundt nye ideer. Han mener de hverken kan beskrives som et investeringsfond, en akselerator eller en inkubator og at det riktigste er å kalle dem medgründere.
– Vi har ikke funnet et teoretisk rammeverk og kopiert det, vi har bare gjort noe som fungerer bra for oss, sier Tvedt om modellen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.