Felix Wankel var en tilsynelatende genial konstruktør. På 1950-tallet konstruerte han en rotasjonsmotor med roterende «stempler», som erstatning for den konvensjonelle motorkonstruksjonen med stempler som går opp og ned i en sylinder. Resultatet ble en motorkonstruksjon som var svært lett og liten i forhold til effekten, men samtidig dyr i drift og med liten slitestyrke.

Mazda er en av de få produsentene som har drevet med Wankel-motorer, og RX8 er trolig den eneste bilen på markedet i dag med en slik motorkonstruksjon. Svakhetene er der fortsatt. Bilen bruker mye bensin, og trekker dårlig på lave turtall.

Motoren starter med en ubestemmelig summende lyd, som minner om noe midt imellom en turbin og en vanlig Nilfisk (hva en Nilfisk er? Støvsuger). Midt i synsfeltet på dashbordet ruver turtelleren. På lave turtall føles bilen ganske daff og langt fra trekkvillig. Men den tettstegede sekstrinns girkassen innbyr riktig til å gi gass, og etter hvert som turtallet øker, øker også effekten og momentet.

Motoren drar til godt over 8000 omdreininger før den sier stopp, og effekten øker hele veien. Farten øker faretruende kjapt, og nesten like fort minker tankinnholdet. Tross at motoren i RX8, er en moderne wankel, er den fortsatt svært tørst. Den bruker minst like mye bensin som en stor V8-motor.

Det er ikke bare motoren på RX8 som er spesielt. Også designet skiller seg kraftig ut fra alle andre biler.

Bilen er en fireseters coupe, men med begrenset plass i baksetet både på grunn av høyden, men også på grunn av lite benplass så lenge forsetene justeres tilbake. Mest spesielt er likevel bakdørene som åpnes «den gale veien». Men bakdørene kan ikke åpnes uten av fordørene er åpne. Et morsomt designtrekk, men spesielt praktisk er det ikke.

Tipunktssjekken

Tidligere testet:
Mercedes-Benz SLK 46 poeng
BMW Z4 43 poeng(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.