Krogvold er siktet for brudd på bokføringsloven, og har ikke levert selvangivelse for årene 2007, 2008, 2009 og 2011.

Til Oslo byfogdembete ankom han sammen med sin advokat, Sverre Lilleng. Det var satt av en og en halv time til saken som var en såkalt tilståelsessak. Men den var over på en halvtime.

- Det var først i 2013 at jeg tok ordentlig kontakt med ligningsmyndighetene som var en positiv opplevelse. Jeg trodde ikke det lot seg gjøre. De behandlet meg med respekt. Jeg viste stor vilje til å gjøre opp for meg, sier Krogvold i retten, og la til:

- Jeg er utrolig lei meg for det som har skjedd. Dette er kun mitt ansvar, og det har vært blitt en lærepenge for meg. Nå har jeg fått et fullt profesjonelt team rundt meg, og har også fått inn egen regnskapsfører.

Åpnet ikke post på 14 år

Krogvold sier at de økonomiske problemene startet allerede i 2009, da han skulle holde en større utstilling i Roma.  Den kjente fotografen innrømmer at utgiftene løp løpsk og at han burde hatt bedre kontroll på økonomien i prosjektet. Det ble ikke bedre da Krogvolds agent sluttet, og en nærstående tok over bokføringen for ham.

Fotografen risikerer fengsel på bakgrunn av brudd på bokføringsloven.

- Jeg må akseptere det samfunnet mener jeg fortjener, sier han.

I retten kom det også frem at han ikke har åpnet posten på 14 år. Dommeren påpekte at han måtte begynne åpne posten ettersom dommen i denne saken blir sendt per brev.

- Ja, nå åpner jeg alt jeg får, sier Krogvold.

Fotografen ønsket ikke å svare på spørsmål fra pressen etter at retten var hevet.

Flere utstillinger

Til DN har Krogvold tidligere sagt at han i lang tid har hatt for dårlig oversikt over hvordan regnskapet hans er blitt håndtert.

– Det er mitt ansvar og jeg er fryktelig lei meg for det. Jeg tok tak i det så snart jeg ble klar over mislighetene og jeg har hatt et godt arbeid med myndighetene under denne prosessen. Jeg har tatt ansvar for feilene som ble gjort og ryddet opp, sa Krogvold til DN for to uker siden.

Ifølge ligningslistene hadde Morten Krogvold en inntekt i 2013 på 207.000 kroner og i 2014 på 346.000 kroner.

Morten Krogvold er særlig kjent for sine portretter av kunstnere, politikere og andre berømtheter. Han har utgitt en lang rekke bøker, holdt utallige utstillinger og driver en aktiv undervisningsvirksomhet i inn- og utland. Morten Krogvold har i disse dager en større utstilling i Nasjonalbiblioteket i Oslo.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @marcushusby på Twitter.  Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

 

Sjekk det nye biblioteket blir bygd i 3D her:

Slik blir nye Deichmanske i Bjørvika
00:47
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.