Advokatfirmaet Mossack Fonseca  kan være i ferd med å bli avviklet.  Ifølge den tyske avisen Süddeutsche Zeitung (SZ) skal Panamas president Juan Carlos Varela under et statsbesøk i Tyskland denne helgen ha sagt det går mot slutten for Mossack Fonseca.

Ifølge presidentens uttalelser til avisen har alle medarbeiderne i Mossack Fonseca fått sparken, og kontorene er stengt.

Ansvar

Ramon Fonseca, den ene av partnerne i det skandaleomsuste advokatfirmaet var tidligere en nær rådgiver av Varela, men det er tydelig at de ikke lenger er på talefot. Presidenten sier til SZ at "dersom han (Fonseca) hadde gjort alt korrekt, ville han ikke vært oppi slike problemer": Han sier videre at Fonseca må stille seg til ansvar for det han har gjort, og til syvende og sist også rettslig.

Skal bli foregangsland


Ifølge artikkelen i SZ ser det ut til at presidenten heretter vil profilere Panama som et åpent, ærlig land. Han sier til SZ at Panama Papers avslørte et stort, globalt problem der juridiske konstruksjoner blir brukt til å skape skatteflukt. Den typen aktiviteter tilhører fortiden i Panama, bedyrer han nå. President Varela tar istedet til orde for at Panama skal bli et foregangsland for ærlighet og transparens i Latin-Amerika og er beredt til å starte multilateral informasjonsutveksling med andre land. Han sier at postkassefirmaer tilhører fortiden, mens oppbygging av infrastruktur, turisme og Panamakanalen nå er det viktigste i Panamas økonomi.

Ramón Fonseca som eier firmaet sammen med tyske Jürgen Mossack har tidligere hevdet sin uskyld og kalt kritikerne venstreaktivister.

 

FAKTA: PANAMA PAPERS

Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung fikk via en hemmelig kilde tilgang på 11 millioner dokumenter som skulle avsløre hvordan en rekke mektige personer og kriminelle har tatt i bruk skatteparadiser.

Avisen delte dokumentasjonen med stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

100 medier fikk tilgang, deriblant Aftenposten som eneste norske.

De lekkede dokumentene stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har bistått personer med å opprette selskapsstrukturer i skatteparadiser.

Over 200 nordmenn skal være omtalt i dokumentene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.