Natt til onsdag norsk tid skal Obama holde sin tale om rikets tilstand. I et videoopptak som ble lagt ut i helgen signaliserer presidenten at han vil iverksette en rekke tiltak for å håndtere de langsiktige problemene med USAs høye budsjettunderskudd.

I talen er det ventet at Obama vil understreke viktigheten av økt økonomisk vekst blant annet ved at USA må bli mer konkurransedyktig på det globale markedet. Dette skal blant annet gjøres ved å satse mer på utdanning, innovasjon og infrastruktur. For å få til det har Det hvite hus allerede varslet at det blir nødvendig å gjennomføre målrettede budsjettprioriteringer.

Vil kutte 100 milliarder
Det er ikke gode nyheter for kuttehungrige Republikanerne.

– Vi krever omfattende utgiftskutt i en rekke føderale programmer, sier Eric Cantor, Republikanernes nestleder i Representantenes hus.

Republikanerne krever kutt på hele 100 milliarder dollar i statsbudsjettet. Partiet har som kjent flertallet i Representantens hus, og Obama og Demokratene kan derfor vente seg tøffe forhandlingsrunder i tiden framover.

Obamas popularitet blant velgerne har vært økende den siste tida. Det skyldes delvis at mange amerikanere slutter opp om hans avgjørelse om å inngå et forlik med Republikanerne om forlengelse av skattekutt som ble innført under den foregående presidenten, George W. Bush.

Budsjettdisiplin
Velgerne er derimot bekymret over myndighetenes manglende budsjettdisiplin. Utfordringen er å kutte det offentlige forbruket uten samtidig å undergrave den økonomiske veksten, sier Obama i sitt videobudskap.

– Vi står overfor store utfordringer, men vi kan klare det så lenge vi trekker sammen som et folk – republikanere, demokrater, uavhengige – så lenge vi fokuserer på det som binder oss sammen som et folk, og er villige til å finne felles grunn, selv om vi har hatt noen svært livlige debatter, sier han.

I videoopptaket sier Obama derimot ingenting konkret om hvilke tiltak han har tenkt å gjennomføre. (©NTB)

Les også: - Vil fortsatt være en lusen økonomi

Obama gjør sysselsetting til hovedsak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.