Den portugisiske nasjonalforsamlingen stemmer onsdag over en pakke med innstrammingstiltak, dagen før EUs vårtoppmøte starter i Brussel.

Statsminister Jose Socrates sier han vil oppløse mindretallsregjeringen om han ikke får igjennom tiltakene, som skal få budsjettunderskuddet ned fra 7 til 4,6 prosent i år.

Ifølge Socrates er tiltakene nødvendig for å hindre at Portugal må be krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Forverre situasjonen
- Konsekvensene av en politisk krise vil forverre den økonomiske situasjonen og føre til at Portugal må be om hjelp fra utlandet. Dette er et scenario jeg har kjempet i seks måneder for å unngå, sier Socrates.

Leder for opposisjonspartiet Sosialdemokratene (PSD), Pedro Passos Coelho, sa mandag at de ikke kan støtte de nye innstrammingstiltakene. Partiet har også trukket støtten det ga til tiltak innført tidligere.

- Ingen tillit
- Det er ingen tillit som kan ligge til grunn for nye samtaler mellom regjeringen og PSD, sier Cohello, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Portugal er under sterkt press fra finansmarkedene, og landets lånekostnader har skutt i været den siste tiden. Mange mener landet vil bli tvunget til å bli det tredje eurosonelandet som ber om milliardlån fra EU og IMF. Hellas og Irland måtte i fjor be om hjelp.

- Må be om hjelp
- Mange investorer mener Portugal kommer til å måtte be om hjelp fra det midlertidige krisefondet (EFSF) uansett hva som skjer, sier seniorøkonom i Deutsche Bank, Gilles Moec til nyhetsbyrået Reuters.

Han mener finansmarkedene allerede har priset inn den urolige politiske situasjonen, og at en eventuell regjeringskrise trolig ikke vil endre lånebetingelsene mye.

Enighet om permanent fond
EUs finansministre ble mandag enige om hvordan de skal finansiere Unionens nye permanente krisefond (ESM), som skal ha en effektiv lånekapasitet på 500 milliarder euro.

For å nå dette målet må medlemslandene bidra med 700 milliarder euro for å kunne beholde den beste kredittverdigheten. 80 milliarder euro skal betales inn, mens resten skal stilles som lånegarantier.

ESM skal erstatte det midlertidige krisefondet EFSF i midten av 2013. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.