Donald Trump har vært svært aktiv med å forsøke å oppfylle valgløfter i sine aller første dager som USAs president. Trump vil blant annet trolig snu opp ned på Barack Obamas miljøpolitikk. Tirsdag ga Trump grønt lys for byggingen av den omstridte oljeledningen over Sioux-land samtidig som han ga ansatte i miljødirektoratet munnkurv.

Trump har også uttalt at han skal fjerne alle føderale subsidier av elbiler, og lite tyder på at han ikke vil holde det løftet også. Men mange tror likevel ikke Trump kan ta livet av elbilen, selv i USA.

En viktig årsak til det er Kinas storsatsing på elbiler. Og Kina med sitt enorme hjemmemarked vil trolig sette dagsorden også for utviklingen globalt. En omfattende analyse fra Bloomberg New Energy Finance konkluderte i fjor med at elbilen de neste årene vil resultere i en så stor svikt i etterspørselen etter olje at det skaper en ny oljekrise

Allerede i dag produseres det nesten like mange elbiler i Kina som i resten av verden, skriver SvD Näringsliv. For tre år siden produserte Kina seks prosent av alle elbiler i verden. I fjor 43 prosent. Inkludert plug-in-hybrider ble det solgt 350.000 elbiler i Kina ifjor, godt hjulpet av enorme subsidier.

- Forandre verden

Men ambisjonene er enormt mye større. Kinas mål er ifølge avisen å selge tre millioner elbiler i 2025.

Og det er bilprodusenten Build Your Dream (BYD) – deleid av Warren Buffett – som viser vei, skriver SvD Näringsliv. Torsdag kunngjorde selskapet at det vil begynne å selge personbiler på det amerikanske markedet innen to-tre år.

– Vår visjon er å forandre verden. Og lede an i den forandringen, sier BYDs toppsjef i Europa, Isbrand Ho, til avisen.

Ekspertene er sikre på at kineserne vil bli en dominerende aktør i det globale elbilmarkedet.

– Se heller på Kina enn USA når det gjelder elbilens fremtid. Kina har bestemt seg for å handle, sa Renault-Nissan-sjef Gerard Detourbet på den nylig avsluttede bilmessen i Detroit, ifølge Reuters.

 Han får full støtte av blant annet bil-analytiker og professor Ferdinand Dudenhöffer, som er sjef for Center Automotive Research ved Universitet i Duisburg-Essen. Han sier følgende om skiftet til elbiler:

- Uten Kina ville det ikke skjedd. Det er Kina, ikke USA, som definerer reglene for morgendagens bilindustri, sier han til SvD.

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert:

Hør DN-podcast: De skal være eksperter på børsselskapene, men er gjennomgående for positive. Er aksjeanalytikerne kvalifiserte spåmenn eller en overtent heiagjeng? DNs Thor Christian Jensen, Morten Bertelsen og Marte Ramuz Eriksen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.