Det norske bilsalget i 2017 var preget av elektrifisering. Nesten fire av ti biler var på en eller annen måte ladbare. I 2018 viser DNs oversikt at det kommer en rekke nye elbiler, men de får neppe det helt store volumet allerede nå.

– Neste år skal vi selge mer bensin og diesel, og grunnen til det er mange nye suver, sa Ulf-Tore Hekneby, sjef for Norges største bilimportør Harald A. Møller, rett før jul.

Møller-merket Volkswagen kommer med en lang rekke suv-modeller, mens nye elektriske modeller ikke kommer før i 2020.

Volkswagen kommer ikke med elbil i 2018, men i likhet med mange andre bilmerker lanserer den tyske bilgiganten en rekke nye suv-modeller. Førstemann ut er den lille T-Roc.
Volkswagen kommer ikke med elbil i 2018, men i likhet med mange andre bilmerker lanserer den tyske bilgiganten en rekke nye suv-modeller. Førstemann ut er den lille T-Roc. (Foto: Volkswagen)

I 2017 passerer registreringstallene 160.000 nye personbiler. Og 2018 kan bli like bra.

– De økonomiske utsiktene ser oppløftende ut, og mye tyder på at 2018 også blir et godt bilmarked. Vi må likevel regne med en viss metning av markedet. Selv om det er billig å låne, så vil ikke folk bytte bil bare for å bytte bil heller. Det kan også være at uroen i boligmarkedet bidrar til mer forsiktighet, sier Haakon J. Marthinsen, sjef for biladministrasjonsselskapet Autolease Norge.

Året for X

– Trendordet er selvfølgelig elektrifisering. I 2017 var 70 prosent av BMW-salget og 50 prosent av Mini-salget elektrifiserte biler. Digitalisering, bildeling og autonome biler er ord som vil stå på trykk jevnt og trutt gjennom 2018 – et tydelig signal på mange av de endringene vi står foran, sier Marius Tegneby, informasjonsdirektør i BMW Norge.

Han sier de forventer at interessen rundt privatleasing og servicetjenester inkludert i prisen vil fortsette å øke.

– Mange søker forutsigbarhet for bilholdet sitt, sier Tegneby.

Likevel er virkeligheten en litt annen når det kommer til nye modeller som kommer neste år. Også hos BMW kommer det en rekke nye suv-modeller.

– For BMWs del, så blir 2018 «Year of the X». X2, X4 og X7 er noen av 2018-nyhetene, sier Tegneby.

BMW lanserer en lang rekke suver i 2018. Her er minstemann X2.
BMW lanserer en lang rekke suver i 2018. Her er minstemann X2. (Foto: BMW)

Lange ventelister

– Det blir et særdeles spennende år for nye teknologiske plattformer. I 2018 får Tesla noen nye konkurrenter å bryne seg på. Jaguar I-Pace kommer vel til sommeren, og mot slutten av året kommer Audi E-tron. Det er fullverdige familiebiler og suver som kan ta deg og hele familien langt, uten rekkeviddeangst, sier Marthinsen i Autolease.

For de elbilene som skal komme i løpet av året, er det allerede lange lister av folk som har meldt sin interesse.

– 3054 har registrert seg som svært interessert i å kjøpe bilen. 1026 har betalt reservasjonsbeløp på 10.000 kroner for å være blant de første som kan hente ut I-Pace ved lansering, skriver Jacob Moer Aanonsen, salgssjef i Jaguar Land Rover Norge i en epost til DN.

Jaguar I-Pace ser ut til å bli den første av de nye elbilene til å ta opp konkurransen med Tesla Model X om den kommer til sommeren. Rykter om lekkede priser i Nederland kan tyde på at bilen blir billigere enn konkurrenten fra Tesla.

Jaguar iPace i Norge
En fundamental endring for Jaguar, sier sjefsdesigneren.
01:20
Publisert:

Senere på året kommer også Audis første elbil, E-tron på markedet. Den er det allerede reservert 3000 av hos den norske importøren.

– I det store bildet er det nok begrenset hva elsuvene kan ta av andeler, så 2018 blir nok et godt år for fossilsuvene, sier Marthinsen.

En mer folkelig elektrisk nyvinning er Hyundai Kona, som skal få opptil 50 mil rekkevidde til omkring 300.000 kroner. Her skal hele 12.000 interessenter ha meldt seg. Men så mange klarer ikke Hyundai å levere i 2018 sier den norske importøren.

Først ut av elbilene blir likevel andre generasjon av Nissan Leaf. Bilen kommer allerede i februar og mer enn 4000 nordmenn skal stå på liste for å få bilen. Nissan har lovet at det skal klare å levere biler til de som vil ha. Det er i tilfelle unntaket som bekrefter regelen.(Vilkår)

Nissan lover å levere nok biler av andre generasjon Leaf. Bilen kommer i mars.
Nissan lover å levere nok biler av andre generasjon Leaf. Bilen kommer i mars. (Foto: Nissan)

Sjekk de praktiske løsningene i Volvos nye kompaktsuv
Volvo XC40 kommer med mange praktiske løsninger. DN viser deg noen av dem.
01:06
Publisert: