De fire nye spesialmodellene Aston Martin nå kommer med er laget i samarbeid med det italienske designhuset Zagato.

Totalt vil det bli bygd maksimalt 325 biler i Vanquish Zagato-familien. Produksjonen av Coupé-modellen startet i slutten av fjoråret. Volante, som er kabrioletmodellen, har også kommet i produksjon. Begge disse skal produseres i et begrenset opplag på 99 biler, hvorav alle allerede er utsolgt. Begge disse modellene koster omkring en halv million pund, eller rundt 5,1 millioner kroner.

Den mest sjeldne av de fire modellene blir Vanquish Zagato Speedster som kun skal produseres i 28 eksemplarer. Disse bilene skal leveres i løpet av 2018, og alle er solgt allerede. Ifølge det britiske nettstedet Autocar vil denne modellen koste noe i underkant av én million pund, eller rundt ti millioner kroner.

Aston Martin Vanquish Zagato Speedster kjennetegnes med bøylene bak setene.
Aston Martin Vanquish Zagato Speedster kjennetegnes med bøylene bak setene. (Foto: Aston Martin)

Bilen som kanskje skiller seg mest ut er Vanquish Zagato Shooting Brake som også skal produseres i 99 eksemplarer. Dette er fremdeles en toseter, men den har elektrisk bakluke som åpner for et bagasjerom med spesialtilpassede kofferter. Denne bilen forventer Autocar får en pris på 650.000 pund, eller 6,65 millioner kroner etter dagens kurs.

Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake har spesialtilpassede kofferter som passer perfekt i bakenden.
Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake har spesialtilpassede kofferter som passer perfekt i bakenden. (Foto: Aston Martin)

Felles for alle bilene er at de er basert på Vanquish S og får en V12-motor som yter 600 hestekrefter. Aston Martin lover at bilen får eksepsjonelle kjøreegenskaper som står i stil til utseendet. Bilene er bygget i karbon, og alle sammen har Zagatos «Z» plassert litt rundt på bilen.

– Vi har ikke sluppet Zagato-modeller som en familie før, i hvert fall ikke på denne måten, men ideen er ikke uten presedens. Tenk tilbake til DB7 Zagato og DB AR1, eller V8 Zagato Coupe og Volante, for eksempel. Vi har rett og slett tatt det noen skritt videre, sier Marek Reichman, chief creative officer i Aston Martin i en pressemelding.

Han begrunner også hvorfor de gjør det.

– Mange av våre kunder vil ha forskjellige ting. Noen foretrekker renheten til en Coupe, men andre elsker ideen om noe mer ekstremt, som Speedster. Og ja, noen av dem har bestilt et eksemplar av hver. Det er alltid en stor etterspørsel fra våre kunder, så vi kunne lett bygget flere biler enn dette, men vi vil at Zagato skal forbli noe helt spesielt. Vi lager samleobjekter, fremtidige utstillingsbiler. Med bare 325 biler over hele verden, fordelt på 99 Coupéer, 99 Volanter, 28 Speedstere og 99 Shooting Brake – de er fortsatt de sjeldneste av de sjeldne, sier Reichman.(Vilkår)

Aston Martin Vanquish Zagato Speedster skal kun lages i 28 eksemplarer.
Aston Martin Vanquish Zagato Speedster skal kun lages i 28 eksemplarer. (Foto: Aston Martin)
Se hvem som kommer med suv – og elbil!
Aston Martin stod for den største overraskelsen i Genève.
00:54
Publisert: