Med over 7200 biler så langt i år, troner Audi E-tron soleklart på toppen av registreringsstatistikken i Norge. Denne ene modellen, som består av en suv og en mer coupeformet Sportback, står alene for 91 prosent av alle Audier i år. Det skal det bli en endring på neste år.

Audi åpner straks opp for reservasjoner av neste elektriske modell Audi e-tron GT. Etter suksessen med E-tron, er forventningene til den mer sportslige modellen også høye.

– Audi e-tron GT er en prestisjemodell for Audi, med potensialet til å bli en virkelig volummodell for oss i det norske markedet. For å ivareta de norske entusiastene best mulig, lanserer vi nå en reservasjonsløsning som åpner for at de mest interesserte får ekstra oppfølging og et forsprang når bilen kan bestilles og utleveres i 2021, sier Elin Sinervo, direktør for Audi Norge i Harald A. Møller as.

Premiere for bilen blir i starten av neste år, men Audi er lite spesifikke på når bilen ventes til Norge. Etter det DN erfarer kan de første norske kundene få bilen sin rett etter påske, altså i midten av april. For å følge med på utviklingen av bilen, og komme tidlig i køen kan man betale et reservasjonsbeløp på 20.000 kroner.

Nær slektning

Audi E-tron GT er ennå ikke vist i sin endelige form, men konseptbilen som ble vist under bilutstillingen i Los Angeles for to år siden. Planen var visstnok at bilen skulle debutere i produksjonsmodell under bilutstillingen samme sted i år. Den blir det ikke noe av, men bilen skal visstnok debutere tidlig neste år, mens produksjonen starter allerede på denne siden av årsskiftet.

En lengde i underkant av fem meter, og en lav taklinje sørger for at det oser sportslig pondus av Audi e-tron GT.
En lengde i underkant av fem meter, og en lav taklinje sørger for at det oser sportslig pondus av Audi e-tron GT. (Foto: Audi)

E-tron GT er utviklet av Audi Sport, som ellers står for RS-modellene fra merket.

Les test av Audis kanskje råeste modell, RS6: Verdens beste stasjonsvogn magasinetPlus

Den er bygget på Volkswagen-konsernets J1-plattform, som den deler med Porsche Taycan. Det er en bil som har tatt det norske markedet med storm, tross en prislapp som starter i underkant av millionen. Nesten 900 biler ruller det rundt på norske skilter nå.

Utseendemessig blir bilen ganske så lik konseptbilen.

– Audis designsjef har uttalt at konseptbilen er 95 prosent lik designet på den bilen vi snart kan utlevere til kundene våre. Det lover godt, sier Sinervo.

Flere motorstørrelser

Under huden kan vi likevel regne med en del endringer. Bilen kommer, som Taycan, med ulike ytelsesversjoner. Hva Audi vil kalle de ulike modellene kan vi bare spekulere i, men Turbo-navnet får nok Porsche beholde. Audis navnepolitikk med tall kan kanskje komme bedre til sin rett når disse elektriske modellene kommer. Da vil biler med en effekt over 400kW eller 544 hestekrefter kalles 70, mens toppmodellene antagelig får S og RS etter E-tron GT-emblemet.

Prismessig er det å forvente at Audi legger seg noe under prisene på Taycan som starter på 950.000 kroner.

Batteriet i konseptbilen var 90 kWh, men det er vel å forvente at Audi bruker det samme batteriet som sitter i dagens E-tron 55, altså 95 kWh. Det burde gi en noe bedre rekkevidde enn de 40 milene som konseptbilen skulle gå.

Kompakt-suv

I 2021, etter at E-tron GT er lansert, skal også den kompakte suven Audi Q4 e-tron lanseres. Denne forventes å selge kanskje enda mer enn dagens E-tron, da den blir noe mindre, og billigere.

Audi Q4 E-tron kommer i to versjoner av karosseriet.
Audi Q4 E-tron kommer i to versjoner av karosseriet. (Foto: Audi)

Denne modellen er bygget på den mindre plattformen MEB, som både Skoda Enyaq og Volkswagen ID3 og ID4 er bygget på. Audis bil kommer som både suv, og i Sportback-versjon, samt med flere batteristørrelser og motorkonfigurasjoner. 306 hestekrefter, firehjulsdrift og batteri på 82 kwh som gir en rekkevidde på 45 mil er blant annet bekreftet for denne bilen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Når du setter deg inn bak rattet, merker du hvorfor dette er Norges mest solgte bil
DN har kjørt nye Audi E-tron Sportback.
01:54
Publisert: