Audi S8 har lenge vært det foretrukne kjøretøyet for mange norske rikinger med sin kombinasjon av diskré luksus og heftige ytelser. Nå kommer en ny generasjon S8, som selvsagt er bedre enn noen gang.

Ytelsene fra den fire liter store V8-motoren som S8 deler med både Porsche og Bentley, er på 571 hestekrefter og et dreiemoment på 800 newtonmeter. I meldingen fra Audi heter det «Automatiske spjeld i eksosanlegget understreker den akustiske tilstedeværelsen.» Det kan vel tolkes til at den store V8-eren gir fra seg litt gromlyd.

Samtidig skal selvsagt lydnivået inne i bilen være på et minimum. Derfor har bilens lydanlegg aktiv støykansellering, slik vi kjenner det fra hodetelefoner.

V8-motorer er kanskje ikke helt politisk korrekt, men Audi har forsøkt å myke den litt opp i form av et mildhybrid-system basert på et 48-volt elektrisk anlegg som gir et mer effektivt start/stopp-system og skal spare drivstoff.

Ifølge Audi skal bilens understellssystemer kunne endre S8-ens karakter fra en fløyelskomfortabel luksusbil til en kontant sportssedan. Det aktive luftunderstellet er standard, og kan løfte og senke hvert hjul individuelt ved hjelp av elektromekaniske aktuatorer, noe som gjør det mulig å ta aktiv kontroll over karosseribevegelsene i enhver situasjon. Systemet bruker informasjon fra frontkameraet til å regulere hjulbevegelsene etter veiens tilstand. Hele bilen løftes fem centimeter straks du rører dørhåndtakene, slik at inn- og utstigning skal gå lettere.

Bilen skal ha 38 førerassistentsystemer tilgjengelig, og fullt utstyrt vil S8 ha fem radarsensorer, seks kamera, tolv ultralydsensorer og en laserskanner.

Dagens toppmodell av A8 har en V6 bensinmotor på 340 hestekrefter, med en pris på rundt 1,2 millioner kroner. Du må nok regne med å måtte bla opp en del mer enn det for S-modellen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Audis flaggskip viser fremtiden
Audi A8 er en skikkelig baksetebil som viser teknologien som kommer i billigere modeller om kort tid.
01:44
Publisert: