Onsdag ble det kjent at Bjørn Maarud slutter som konsernsjef i Bertel O. Steen. Selskapet som importerer og selger blant andre Mercedes, Peugeot, Citroën, Kia og Opel, er et av Norges største privateide konserner med en omsetning i 2018 på nesten 16 milliarder kroner av et salg på drøye 31.000 biler.

Maarud satt tidligere i styret i Bertel O. Steen, men har hatt konsernsjefstillingen siden 2013. Da lanserte han et mål om å etablere Norges beste bilhus som strategi.

– Føler du at målet er nådd, eller er det et synkende skip du forlater?

– Det er definitivt ikke det siste. Vi har kommet en lang vei. Omsetningen har økt fra 9,5 til 16 milliarder, vi har levert et par milliarder i resultat, har doblet verdien innen eiendom og implementert et it-system hos våre forhandlere som fungerer etter at det har vært et mareritt for Bertel O. Steen. Slutten av 2018 og 2019 har vært tøffere fordi vi ikke har hatt det modellutvalget vi skulle ønske, sier Maarud.

Solid lønn

Resultatene i 2018 halverte seg nesten fra tidenes høyeste i 2017. Da endte BOS-resultatet med en halv milliard før skatt, til 269 millioner i 2018. Bilsalget for konsernets merker i 2019 har falt enda mer, og gikk fra drøye 31.000 biler i 2018 til omkring 28.000 biler i fjor. Det har også ført til at bilkonsernet i fjor startet en prosess for å spare 200 millioner kroner, innførte ansettelsesstopp og slanket antall ansatte med omkring 200.

– Skuta er veldig bra rigget for 2020. Basisen for å vokse videre er absolutt til stede, så jeg gir meg med hevet hode, sier Maarud.

Fra og med 2013 til 2018 viser skattelistene at Maarud har innehatt en av de best betalte lederjobbene i Norge, og soleklart best betalt i bilbransjen. Samlet for disse seks årene har Maarud en skattbar inntekt på nesten 85 millioner kroner. En sum han ikke har lyst til å kommentere. Hva han nå skal gjøre, er heller ikke klart.

– Nå går jeg litt i tenkeboksen. Jeg ser på styreverv og kanskje noe resultatledelse. Etter 18 år i bilbransjen er det greit med nye impulser og utfordringer, sier Maarud.

Erfaren etterfølger

Bertel O. Steen har allerede utpekt Maaruds etterfølger, den erfarne bilmannen Harald Frigstad.

Harald Frigstad har 25 års bilbransjeerfaring, sist som sjef for bilforhandlergruppen Birger N. Haug Holding. Før det har Frigstad i over 20 år jobbet i Norges største bilkonsern, Møller. Frigstad sluttet på dagen som sjef for detaljvirksomheten i Møller Mobility Group, i mars i 2017.

– Jeg er ydmyk for oppgaven og takker for tilliten som styret har gitt meg. Jeg ser nå frem til å ta lederskapet med de mange spennende utfordringene som Bertel O. Steen og bransjen står overfor, sier Frigstad, i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.