Tidligere denne uken møttes Mercedes-forhandler Star Autoco og bilimportør Bertel O. Steen i retten for å avklare om importøren hadde rett til å stanse billeveringene til Bodø-forhandleren Nordic Bil med umiddelbar virkning, ettersom Bertel O. Steen ikke ville godkjenne Star Autoco som eier.

Star Autoco på vegne av Nordic Bil søkte om midlertidig forføyning for å få i gang igjen leveringer av biler til forhandleren.

Nå har dommen fra Nedre Romerike tingrett kommet, og Star Autoco og Nordic Bil fikk ikke medhold i forføyningen.

–Vi er svært skuffet over at retten ikke ser hvor akutt situasjonen er for oss. BOS skyver våre arbeidsplasser foran seg i sin urimelige kamp for å få monopol som forhandler av Mercedes i Norge, sier konsernsjef Zahid Saddiq i Star Autoco.

Må betale

Selskapet er også dømt til å betale Bertel O. Steens saksomkostninger i forbindelse med saken på 200.000 kroner.

Saddiq i Star Autoco mener den reelle årsaken til striden er at Bertel O. Steen ønsker å kvitte seg med en konkurrent. Det benektet Bertel O. Steen-ledelsen i retten.

– Bilbransjen er i kraftig endring. Vi følger utviklingen i nybilmarkedet nøye. Vi trenger færre og større forhandlere i fremtiden, og ønsker en konsolidering hvor vi søker etter muligheter for å styrke inntjeningen i forhandlerapparatet, sa Thorbjørn Myrhaug som er sjef for PSA i Bertel O. Steen.

Bertel O. Steen hevdet konsernets distribusjons- og eierstrategi gjør at Star Autoco ikke kan godkjennes som ny eier. Nordic Bil er forhandler for Mercedes, men også Peugeot og Citroën i Bodø. Bertel O. Steen ønsker sterkere og færre regionale forhandlere for sine merker, og sa derfor opp leveringene for de to franske merkene da Star Autoco gikk inn som eier.

«På bakgrunn av det ovennevnte er retten kommet til at det ikke er sannsynliggjort at Bertel O. Steen ikke hadde rett til å stanse leveransene av Peugeot og Citroën biler. Kravet er dermed ikke sannsynliggjort, og begjæringen tas ikke til følge», heter det i dommen.

–Dette er et resultat som er i tråd med det vi forventet, sier Anders Rikter, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bertel O. Steen til DN.

Fra Star Autocos side er ikke saken avgjort helt ennå.

– Vi ser frem til at saken skal opp til en full rettsbehandling, slik at vi får belyst alle sider av saken, sier Zahid Saddiq i Star Autoco.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.