Bilforhandlerkjeden Bilia trosser koronapandemien, og levere i tredje kvartal sitt beste resultat noensinne i Norge.

– Vi iverksatte en rekke kraftfulle og kostnadsreduserende tiltak ved Bilia i Norge fra midten av mars måned, og det ble et ytterligere skjerpet operativt fokus i hele organisasjonen. Det har vært gledelig å oppleve hvor sterkt organisasjonen har respondert på de utfordringene koronaen har representert, hvor det har vært en mobilisering og mulighetsorientering vi kanskje må helt tilbake til finanskrisen for å finne maken til, sier Frode Hebnes, administrerende direktør i Bilia Norge.

– Når det har vist seg at rammebetingelsene hittil er blitt langt bedre enn forventet, så har den forbedrede driften medført et signifikant forbedret og historisk høyt resultatnivå ved Bilia i Norge, sier Hebnes.

Omsetningen i kvartalet økte med seks prosent til 1945 millioner kroner, og det operative driftsresultatet økte fra 48 millioner kroner til 123 millioner.

Endelig kommer Volvos minste suv som ladbar hybrid
Sikkerhet, soliditet og et image som ikke er feil i noen miljøer - alle disse argumentene gjelder også for den nyeste ladbare utgaven av Volvos minste suv XC40.
01:56
Publisert:

– Historisk sett er dette de høyeste nivåene oppnådd for Bilia i Norge både akkumulert og i et enkeltstående kvartal, og dette til tross for en negativ valutaeffekt i år på nesten ti prosent sammenlignet med i fjor, sier Hebnes.

Fall i nybilsalg

Hittil i år har registreringstallene for nye personbiler falt med drøye 11 prosent, og dette merkes også hos Bilia. Med mangel på elektriske biler, har fallet vært enda større for Bilia, som har levert ut 5291 biler hittil i år, en reduksjon på 17 prosent.

– Som følge av lavere kostnader og en høyere oppnådd bruttofortjeneste ble imidlertid det økonomiske resultatet i kvartalet forbedret med 13 millioner kroner, sier Hebnes.

I tiden fremover kommer dette til å bli ytterligere forsterket, ettersom Bilia har en stor kontraktsinngang for nye biler, og en ordrereserve på 4658 biler.

– Dette er det høyeste nivået noensinne for ordrereserve ved utgangen av et kvartal i Norge, og gir gode forutsetninger for forretningsområdet nye biler i tiden fremover, med klart økende leveransevolumer av elbiler også fra Bilia, sier Hebnes.

Bilia-sjefen anslår at omkring én tredel av bestillingene er elbiler, fra alle merkene Bilia representerer.

Vekst på brukt og service

Etterspørselen etter brukte biler øker, og Bilia solgte 3282 bruktbiler i tredje kvartal, en økning på 15 prosent, som ga en resultatforbedring for området på 38 millioner kroner.

I tillegg hadde servicemarkedet en solid omsetningsvekst på nesten 18 prosent i kvartalet sammenlignet med i fjor. Økte marginer og servicemarkedstjenester tilknyttet den ferske elbilen Polestar, bidro positivt til utviklingen av både omsetning og resultat.

Hebnes tror på gode forutsetninger også neste år, så lenge rammebetingelsene ikke endres.

– Rammebetingelsene er vel fortsatt ikke avklart når det gjelder endelig statsbudsjett for 2021, men med den informasjon vi har i dag så tror jeg på et personbilmarked på 135-140.000 biler, og en elbilandel på cirka 65 prosent. Dette er imidlertid forhold som helt klart kan endre seg i lys av den økte koronasmitten vi nå ser, ikke minst nedover i Europa, sier Hebnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.