I februar ble det registrert 11.788 nye personbiler, 3,6 prosent færre enn i 2016. Av disse ble over halvparten registrert på næring. Andelen på 54,5 prosent er over 12 prosentpoeng høyere enn næringsandelen i samme måned i fjor. 

Ifølge en pressemelding fra Opplysningsrådet for veitrafikken skyldes økningen i næringsandelen i stor grad økningen i privatleasing. Ettersom det er leasingselskapet som eier bilen, registreres bilen på næringskunde, og ikke på privatperson.

 – Det er flere årsaker, vi ser spesielt to ting. Det er mye enklere for kunden å lease. Det er greit og forutsigbart. Dette bekreftes også med de to modellene vi selger på nettsalg. Folk synes det er enkelt når alt er inkludert i prisen. I tillegg er det en klar trend. Mange vil lease, det gjelder gjennomsnittskunden, men vi ser også at dette gjelder flere og flere av de yngste kundegruppene, sier Øystein Herland, administrerende direktør i Volvo Personbiler Norge.

Volvo er en av bilprodusentene som har suksess med privatleasing. Veksten i næringsandel i februar var på 117 prosent fra samme måned i fjor. To av tre biler Volvo har registrert i februar har gått til næringskunder, der privatleasing er inkludert.

– Skyldes det hissigere markedsføring fra dere?

– Bilprodusentene tilbyr dette fordi markedet etterspør det. Vi tror på dette som fremtidens bileierskap, sier Herland.

– Er det et skritt mot mer delingsøkonomi?

–Ja, definitivt. Bileierskap og mobilitetsløsninger vil endre seg voldsomt innen fire-fem år. Vi får færre biler og lengre kjørelengde per bil, sier Herland.

Les DNs test av Volvos nyeste V90 CC: Svensk bilindustri på sitt beste dnPlus

Tror på reklamen

Også hos Norges største bilmerke, Volkswagen, økte næringsandelen mye. Veksten er hittil i år på over 40 prosent, sammenlignet med starten av 2016.

– Hva skyldes det?

– Lav rente, gode kampanjer som er kjørt, ladbare hybrider som egner seg godt som leasingprodukt med lave avgifter og gode gjenkjøpsverdier som gjør at de er gunstige å lease, sier Anita Svanes, informasjonssjef for Volkswagen i Møllergruppen.

Tre år før tiden

Selv om registreringsstallene for februar er ned, er det hittil i år registrert 24.843 nye personbiler, som er syv prosent opp fra samme periode i 2016. 

Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle førstegangsregistrerte nye personbiler i februar var 88 gram per kilometer, det er seks gram lavere enn i februar 2016. Hittil i år ligger gjennomsnittsutslippet enda lavere på 86 gram per kilometer etter svært høye registreringstall av ladbare hybrider i januar. Det er langt lavere enn EUs mål om 95 gram per kilometer fra nye personbiler i 2020.

Dieselandelen fortsetter ned. I februar hadde 28,5 prosent av alle nyregistrerte personbiler dieselmotor, mens den for ett år siden lå på 35,1 prosent. Personbilene med hybriddrift hadde 32 prosent markedsandel i februar i år. 

I februar ble det registrert 1864 nye personbiler med nullutslipp, en nedgang på 3,3 prosent fra februar 2016.

Premium øker

De store vinnerne blant merkene i februar, var de såkalte premiummerkene. BMW økte med 33 prosent, Volvo økte med 49 prosent, Mercedes er femte største merke med en vekst på 34 prosent sammenlignet med samme periode i 2016.

–Januar og februartallene våre er spesielle. Vi hadde ved utgangen av året i fjor dobbelt ordrereserve. Nå har mye av ordrestabelen blitt levert, sier Herland for å forklare Volvos store vekst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.