Salget av nye personbiler gikk i 2019 ned med 3,8 prosent sammenlignet med 2018. Mens salgskurven for diesel- og bensinbiler sank, så økte salget av nye elbiler med over 30 prosent. Samtidig sank salget av ladbare hybrider med 27,3 prosent i 2019

Det melder Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) i en pressemelding.

Kraftig fall for bensinbiler

For første gang på flere år sank salget av bensinbiler kraftigere enn dieselbiler, nedgangen var på 31,4 prosent, mens dieselbilsalget kun sank med 13,1 prosent.

– At bensinbilsalget prosentvis sank mer enn for dieselbiler, skyldes blant annet at mange av bensinbilene er små biler og for disse finnes det nå mange hel- eller delelektriske alternativer. Dieselbilene er gjerne er større, kraftigere og romsligere familiebiler som flere ønsker seg. Dette gjenspeiles også i salget av store elbiler, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

OFV tror den stor nedgangen i salget av ladbare hybrider og at ikke elbilsalget har økt enda mer kan tyde på at en del bilkjøpere venter på større og mer familievennlige elbiler og ladbare hybrider som kommer i 2020 og 2021.

Totalt ble det solgt 142.381 nye personbiler i Norge i 2019, mot 147.929 året før.

Toppåret var i 1986. da ble det solgt 167.352 nye personbiler.

Skjerpende krav

Høsten 2018 stoppet nærmest salget av ladbare hybrider opp etter en periode med sterk økning i etterspørselen.

– Skjerpende krav i forbindelse med nytt beregningssystem for utslipp, WLTP, førte til at en lang rekke ladbare hybridmodeller ble trukket tilbake fra markedet og måtte tilpasses de nye reglene. Både bilutvalg og leveringssituasjonen ble begrenset, sier Solberg Thorsen.

I tillegg har trolig endringer i avgiftspolitikken bidratt til å dempe salget av ladbare hybrider i en periode, mener han.

– I og med at det primært er de ladbare hybridene med lang rekkevidde som gir merkbare fordeler når det gjelder nybilpris, ser vi en økning i salget i siste halvår 2019 at, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.