Før sommeren etablerte Nordens største bilfinansieringsselskap, Santander Consumer Bank, et pilotprosjekt sammen med bilforhandleren Kverneland bil. Målet var å teste ut om bilkundene var interessert i å abonnere på bil fremfor å kjøpe eller lease den. DN skrev om ordningen i juni.

Over all forventning

Santanders nordiske sjef, Michael Hvidsten sier responsen var over all forventning.

– Vi rigget en pilot for 25–30 biler uten noen markedsføring. Nå står 300 stykker på venteliste for å være med på abonnementsordningen. Da ser vi at vi pirker på noe som det er behov for der ute, sier han.

Santander hadde per andre kvartal 113 milliarder kroner utlånt til bilkunder over hele Norden. Det utgjør 75 prosent av utlånsporteføljen til banken som også tilbyr forbrukslån. Resultatet i første halvår endte på to milliarder kroner før skatt av inntekter på drøyt fire milliarder kroner. Nå skal banken bruke en god del av det romslige overskuddet på å digitalisere og etablere nye tjenester innen bilkjøp og bilhold.

Kom fra Norges Bank

Den som skal få hånd over en del av de «mange hundre millionene» Hvidsten har fått grønt lys fra morselskapet i Spania til å investere, er nyansatt it-direktør Helge Mothes. Han kommer fra samme stilling i Norges Bank.

– Jeg skal realisere mye av det som Michael ønsker seg. De rammevilkårene vi har i Norden, hvor kundene adopterer ny teknologi med glede, gjør dette til en flott utfordring, sier Mothes.

– Hvor mange millioner er egentlig «mange hundre millioner»?

– Jeg kan ikke være mer spesifikk, men vi har en eier i ryggen som har stor tro på det vi driver med her i Norden. Dette er den største investeringen Santander har gjort i Norden noensinne, utenom oppkjøp, sier Hvidsten.

Han forteller at det er et klart skifte i hvordan forbrukeren tenker om bilkjøp.

– Det selges mange biler, men med færre som eiere. Over flere år har det vært en trend at flere leaser. Abonnement blir en nytt tilbud, hvor du kan bytte bil etter hva du trenger den til. Elbil til hverdags i uken, suv i feriene, sier han.

6000 kroner i måneden

– Hvor mye koster det å abonnere på en bil?

– Prisen på et slikt abonnement varierer etter hva slags bil du leier, men i eksemplene vi bruker i pilotprosjektet, så er månedsprisen 6000 kroner for en nyere Volvo stasjonsvogn. Da er alt unntatt drivstoff inkludert, sier Hvidsten.

Volvo lanserte selv, som første bilmerke, en egen abonnementsløsning i vår.

– Vi har tro på at dette vil fortsette å vokse etter hvert som vi utvikler konseptet. Flere og flere viser sin interesse, sier Herland, sa Øystein Herland, administrerende direktør i Volvo Cars Norway til DN før sommeren.

Han ville ikke oppgi noe tall på hvor mange som har valgt abonnementsløsningen, men kaller det en bra start.

Hvidsted sier de nå skal evaluere pilotprosjektet hos Kverneland, for så å se hvordan de kan sikre fullskala lansering så raskt som mulig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne måneden ødelegger for aksjonærene
Er det én måned du skal unngå aksjemarkedet så er det denne.
01:23
Publisert: