– De to nye bilene blir veldig viktige for oss. Slik det er nå, så selger vi rundt 1000 Mokka X. Grandland X, som er litt større, tror vi vil selge 1000 pluss, og Crossland X mellom 500 og 750. Det viser hvor viktige disse bilene er for oss, sier Bernt G. Jessen, administrerende direktør i Opel Norge.

Det ble til sammen registrert 3700 Opel i Norge i fjor, ifølge registreringsstatistikken fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

På parkeringsplassen ved hovedkvarteret på Kjeller utenfor Oslo har Jessen hentet inn de to nye modellene for å vise frem selskapets nye suv-satsing. I tillegg til ladbare biler er det suver bilkjøpere i Norge gjerne vil ha. Suv-segmentet står i Norge for omkring 30 prosent av personbilsalget, ifølge OFV.

Mer europeisk

Fra 1. august er Opel eid av den franske PSA-gruppen som også har Peugeot, Citroën og DS blant sine merker. Begge suvene er kommet til etter nært samarbeid mellom Opel og den franske bilgruppen, mens Opel ennå var under paraplyen til amerikanske GM. De nye modellene viser en mer europeisk tilnærming, der etterspørselen etter små og kompakte suver stadig øker.

Opel Grandland X er den største av Opels suver, og skal konkurrere mot biler som Nissan Qashqai.
Opel Grandland X er den største av Opels suver, og skal konkurrere mot biler som Nissan Qashqai. (Foto: Embret Sæter)

– Dette er veldig bra for oss, sier Jessen, og viser til synergiene som følge av at PSA-gruppen benytter seg av europeisk teknologi.

Elbil-suksess

De to nye suvene kommer til Norge senere i høst og vil ikke få like lange leveringstider som den GM-baserte elbilen Opel Ampera-e, som man nå ikke får før i 2019. Omkring da kommer PSA-gruppen med både en ladbar hybrid i det øvre segmentet og en egen elbil. 

– Det er synd vi ikke får flere biler. Vi kunne levert tusen biler hver måned i mange måneder fremover, hvis vi hadde tilgang. Men det er en vanvittig suksess som vi må ta vare på, istedenfor å sutre over at vi ikke får levert flere biler, sier Jessen. 

856 Ampera-e er så langt registrert i Norge, og flere tusen norske kunder venter på å få bilen sin. Jessen hevder samarbeidet med GM, som bygger den lille elbilen med den lange rekkevidden, fremdeles skal gå som normalt.

– Vi kjøper bilen fra GM, og det fungerer akkurat som mange andre tilsvarende avtaler i bilbransjen, sier han.

Suv-rush fra flere

Det er ikke bare Opel som kommer med nye suver i høst. Volkswagen kommer også med flere nye modeller i segmentet som vokser mest.

Volkswagen T-Roc vises senere i august.
Volkswagen T-Roc vises senere i august. (Foto: Volkswagen)

– Tiguan Allspace har introduksjon i november, mens den mindre T-Roc kommer til landet i desember. Dette er tidenes lanseringsår for oss, sier Anita Svanes, informasjonssjef for Volkswagen hos importøren Møllergruppen.

Tidlig neste år kommer det også en ny versjon av den store suven Touareg.

BMW med flere suver

Det er ikke bare folkelige suver som kommer på markedet denne høsten. Premiumsegmentets eldste kompaktsuv, BMW X3, kommer også i en ny generasjon i år. 

– Først ut er en ny X3, med norsk lansering i november, så kommer X2 kort tid etter det. Mens X7 kommer neste år, sier Marius Tegneby, informasjonsdirektør i BMW Norge. 

Allerede før bilen ble vist, hadde BMW Norge startet med reservasjonslister for X3.

– Hittil har over 250 kunder gjort en reservasjon, sier Tegneby.

BMW X3 kommer i ny generasjon denne høsten.
BMW X3 kommer i ny generasjon denne høsten. (Foto: BMW)

BMW har lansert ladbare versjoner i mange andre segmenter, noe også X3 kommer med. En helelektrisk versjon kommer i 2020, mens en ladbar hybrid ventes allerede før det. Når X3 kommer i ny generasjon, er det også tid for en ny generasjon X4, som antagelig blir å se til neste år.(Vilkår)

Slik hacket de Tesla Model X
På en av verdens største hackerkonferanser i Las Vegas, demonstrerte kinesiske hackere og sikkerhetseksperter hittil ukjente sikkerhetshull i Tesla Model X.
00:37
Publisert: