Husker du taxisjåføren med en Tesla der de hvite setene ble rosa?

Kristian Henrik Svindal blir nå kvitt både de rosa setene og bilen de sitter i, en Tesla Model X. Tidligere denne måneden ble Tesla Motors Norway as dømt i Oslo tingrett til å betale Tesla-kunde Kristian Henrik Svindal kompensasjon på 120.000 kroner for de dagene bilen sto på verksted.

I etterkant av dommen har partene inngått en avtale der Tesla kjøper tilbake bilen Svindal kjøpte i 2017. Etter det DN erfarer, til en høyere pris enn den knappe millionen kroner som Svindal betalte for bilen ny.

– Dette må jo være tidenes bilhandel? Du selger en bil for mer enn du betalte for den?

– Haha. Jeg er godt fornøyd, men det har tatt utrolig lang tid. Det har vært tøft, og har gått hardt ut over økonomien. Men det at jeg representerte meg selv mot Teslas tre representanter i retten, gjør at det smaker ekstra godt, sier Svindal til DN.

Med bilen på verksted har det vært umulig å drive drosjevirksomheten, som har gjort at Svindal ikke har klart å betjene billånet han tok opp da han kjøpte bilen. Med forsinkelsesrenter har dette blitt kostbart for Svindal.

Teslas kommunikasjonssjef i Norge, Even Sandvold Roland, skriver i en epost til DN at de aldri kommenterer enkeltsaker direkte.

– Vi synes det er leit å møte kunder i rettslige instanser. Heldigvis skjer det ytterst sjelden, skriver Roland. Les hele svaret fra Tesla lenger ned i saken.

Elbilprodusenten Tesla har gjort det stort på det norske markedet, med over 50.000 registrerte biler de siste årene. Den store veksten har gått ut over kundetilfredsheten, blant annet falt Tesla fra en fjerdeplass til 51. plass på Norsk kundebarometers liste over kundetilfredshet i 2019.

Hadde bilen på rens. Resultatet ble ikke helt som forventet
– Vet ikke hva jeg skal gjøre lenger.
02:25
Publisert:

Forlik og rettssak

Det startet allerede i 2017 da Svindal gikk til innkjøp av en Tesla Model X som skulle brukes som tjenestebil i hans drosjefirma Zerotaxi. I løpet av de første ni månedene hadde bilen være på verksted 11 ganger i til sammen 26 dager. Det er lite forenlig med drosjedrift, så det endte med at Svindal stevnet Tesla for retten. I april 2019, skulle saken opp for retten, og partene inngikk et rettsforlik. Det ble avtalt at Tesla skulle utbedre feilene sammenhengende, og kompensere Svindal med 3000 kroner for hver dag bilen sto på verksted.

Det endte opp med at bilen nok en gang gikk inn og ut av verkstedet, og Svindal sendte til slutt en regning på 120.000 kroner for dagene bilen hadde vært inn og ut av verkstedet etter rettsforliket.

Tesla bestred kravet og gjorde gjeldende at Svindal kun hadde krav på kompensasjon i henhold til rettsforliket for de dagene Tesla faktisk utførte utbedringer på bilen i henhold til avtale. Svindal tok saken til forliksrådet hvor Tesla ikke møtte opp, og Svindal vant med fraværsdom. Tesla ble dømt til å betale kravet på 120.000 kroner. Tesla begjærte deretter overprøving av forliksrådets dom, som selskapet i mars i år tapte i Oslo tingrett.

«Etter rettens syn hadde Tesla god tid på seg til å planlegge en sammenhengende utbedring. Det er vanskelig å forstå at Tesla likevel har gitt Svindal beskjed om å hente bilen og utsette videre utbedring, blant annet i påvente av flere deler. Slik Tesla har forholdt seg til rettsforliket, har saken, i stedet for å få en endelig avslutning, fortsatt i samme spor med flere gjentatte verkstedsopphold. Dette var nettopp grunnen til at Svindal tok ut søksmål i første omgang», heter det i dommen.

– Du er ikke en type som gir deg lett?

– Nei, jeg er opptatt av rettferdighet, og jeg er streng når det gjelder å holde avtaler. Jeg synes ikke det er mer enn rett og rimelig, sier Svindal.

Får ikke eie Tesla igjen

I rettssaken tok Tesla på seg ansvaret om å utbedre de rosa setene til Svindal.

«Det vil være opp til partene hvordan de velger å gå videre med Svindals gjenstående krav på kompensasjon i tiden etter 8. juli 2019 etter denne dommen» heter det fra Oslo tingrett.

Avtalen om tilbakekjøp gjør at dette nå er ute av verden. Samtidig har Svindal skrevet under på at han hverken nå eller i fremtiden kommer til å kjøpe et kjøretøy fra Tesla.

– Det er jo litt synd, da. Jeg er en stor fan av Elon Musk, og jeg digger hans sprell og at han gjør mye ingen andre tør. Bilene er nydelige å kjøre når de virker som de skal. Men problemet er servicen når du må ha den på verksted. Det er dårlig intern kommunikasjon, man blir sendt hjem igjen uten at utbedringene blir gjort og det blir mye misforståelser. Det er sikkert derfor vi har endt opp slik, sier Svindal.

Slik svarer Tesla

Her er hele svaret fra Teslas kommunikasjonssjef i Norge Even Sandvold Roland:

«Vi synes det er leit å møte kunder i rettslige instanser. Heldigvis skjer det ytterst sjelden. De aller fleste Tesla-kundene i Norge er fornøyde, som dokumentert i blant annet Norsk Kundebarometer 2019, hvor Tesla med 4/5 stjerner ble plassert i kategorien svært fornøyde kunder. Av prinsipp kommenterer vi aldri enkeltsaker direkte.

Kommentarene DN har innhentet gir ikke et dekkende bilde av vårt servicetilbud. De siste årene har Tesla gjort betydelige investeringer for å igjen kunne gi kundene våre et godt servicetilbud over hele landet. Ved inngangen av 2020 er det mer enn tre ganger så mange ansatte på service i Norge sammenlignet med starten av 2016, og på alle Tesla-sentre i Oslo-området kan kunder få ordinær servicetime på mellom 1 og 2 uker.

Klagene som omtales i media gjelder ofte forhold som oppsto i perioden vi hadde størst servicekapasitetsutfordringer. I denne perioden klarte vi ikke alltid å løse kundenes problemer så raskt og godt som vi ønsker. Disse kapasitetsutfordringene er langt på vei tilbakelagt, men grunnet saksbehandlingstiden hos ulike instanser tar det tid før dette gjenspeiles i statistikker og i media.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.