Volvo solgte 642.253 biler i fjor. Det er ny rekord og en økning på 12,4 prosent fra året før, og første gang Volvo selger mer enn 600.000 biler.

Suv-dominans

Volvos suv-modeller sto for over halvparten av salget, og den mest populære modellen er XC60 med nesten 190.000 biler. Nykommeren XC40 er solgt i 75.000 eksemplarer, og entret et segment Volvo ikke tidligere har hatt biler.

Driftsmarginene falt likevel fra 6,7 prosent i 2017 til 5,6 prosent, med et driftsresultat på 14,2 milliarder svenske kroner.

– Resultatet er i tråd med våre forventninger, men lever ikke helt opp til våre langsiktige ambisjoner. Både omsetning og salg hadde en voldsomt vekst, men lønnsomheten påvirkes av eksterne faktorer som handelstoll og økt prispress i flere markeder, sier Håkan Samuelsson, CEO og president i Volvo Cars.

Han peker på handelskrigen mellom USA og Kina, generelt svakere etterspørsel etter biler i Kina og Europa, samt prispress i Kina som hovedårsaker til fallende marginer.

–På grunn av et tøffere klima vil vi starte på kostnadsbesparelser og effektivisering, sier Samuelsson.

Elbiler kommer

Volvos ladbare hybrider økte med 65 prosent, og andelen endte på 8,5 prosent av totalsalget. Det står i skarp kontrast til det norske Volvo-salget som hadde en andel ladbare hybrider på 65 prosent av de 11.378 bilene som ble registrert i 2018. Samlet gikk registreringene i Norge ned med 3–400 biler i Norge. I Europa holdt Volvo trykket godt oppe, blant annet fordi produsenten hadde WLTP-godkjente biler og slapp å trekke modeller fra markedet, slik mange av konkurrentene måtte.

Den første elektriske modellen kommer senere i 2019, med Polestar 2. Deretter kommer første helelektriske bil under Volvo-navnet med XC40, basert på samme teknologi.

En podkast om bløff, bil og børs!

Sjekk de praktiske løsningene i Volvos nye kompakt-suv
Volvo XC40 kommer med mange praktiske løsninger. DN viser deg noen av dem.
01:06
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.