DN omtalte onsdag en beregning utført av konsulentselskapet Cowi på oppdrag for miljøorganisasjonen Zero som viser at statens inntekter fra engangsavgiften for personbiler er blitt halvert siden 2008. Åtte av de 11 årlig «tapte» milliardene skyldes dreiningen innen salget av bensin- og dieselbiler, mens elbilene står for tre milliarder.
– Det har vært en ønsket politikk å få en overgang til mer miljøvennlige biler, men det har ikke nødvendigvis vært en ønsket politikk å få lavere avgifter, sier Sveinung Kvalø i Cowi, som står bak utregningen.
Han påpeker at samtidig som CO2-avgiftene er blitt skrudd til, så har forskjellen mellom det offisielle utslippet for nye biler og det reelle økt. Myndighetene forholder seg bilprodusentenes offisielle utslippstall når avgiftene skal regnes ut.
– En hel rekke med ulike målinger viser i snitt at avviket mellom faktiske utslipp og typegodkjente utslipp har gått fra ni prosent i 2001 til 42 prosent i 2015. Da har vi kanskje brukt de 8,2 milliardene på noe som ikke er reelt, sier Kvalø.
Føler seg lurt
Under en politisk debatt i etterkant av fremleggingen av beregningen, reagerer KrFs Kjell Ingolf Ropstad som sitter i finanskomiteen på Stortinget på disse tallene.
– Hvis noen hadde sagt til meg for ti år siden at her har du åtte milliarder til forhandlinger i budsjettet. Hva vil du bruke de åtte milliardene på? Jeg hadde i hvert fall ikke brukt åtte milliarder på billigere biler uten å få en effekt på utslipp. Vi er faktisk langt på vei blitt lurt som politikere, som har lagt til rette for at man kan kjøpe biler som slipper ut mindre, det motsatte har skjedd, sier Ropstad.
Han er likevel ikke i tvil om at Stortingets mål om et nybilsalg av kun nullutslippsbiler i 2025 skal nås, om nødvendig også ved å forby andre biler.
– Selvfølgelig skal vi nå målet i 2025, det er en selvfølge. Da må man føre en politikk som sikrer det. Derfor er jeg til og med villig til å blafre med et lovforbud, dersom vi nærmer oss og ikke når det målet. Jeg er tilhenger av å videreføre fritakene for elbil, men det viktigste for KrF har vært å sikre at det er en stor forskjell i pris når det gjelder fossile biler og elbiler. Hvis man opprettholder en forskjell, og elbiler er lønnsomme, vil folk velge det, sier Ropstad.
Bruker gulrot
For regjeringspartiet Frp er det ikke like innlysende at avgiftene skal opp.
– Vi vil heller bruke gulrot enn pisk, så vi er ikke på deres banehalvdel i det hele tatt, det blir ikke slik i 2019 så lenge vi er med. Å straffe bensin- og dieselbiler for å få flere elbiler, får du oss ikke med på, sier Helge André Njåstad, som sitter i finanskomiteen for Frp.
Også Høyres Stefan Heggelund er enig i at regjeringen har fått en avgiftspolitikk som fungerer.
– Nå er jo engangsavgiften blitt det den alltid skulle vært, nå handler den om miljø. Vi gjør jo ikke annet enn å sitte å se på avgiftssystemet. Det kjører jo både vanlige og flotte luksusbiler rundt på veiene som ikke betaler avgift i det hele tatt. Vi har vist at vi er villige til å se på avgiftene, og det skal vi fortsette med. Løftene fra Jeløyaplattformen gjelder i denne perioden, og vi blir helt sikkert enige etter det, sier Heggelund. (Vilkår)