Volkswagen solgte 1334 nye biler i juli måned i år. 618 av disse var en Golf, melder Opplysningskontoret for Vegtrafikken.

Toyota (1218), Audi (706), Nissan (696) og Volvo (695) ble de fem største merkene i juli.

Nissan Leaf, Audi e-tron, Toyota Corolla og Toyota RAV4 fylte topplisten bak Golf for enkeltmodeller.

Totalt ble det solgt 9178 biler i Norge i juli, 3484 av disse var elektriske og 943 var ladbare hybrider.

Ser man på oversikten over de mest solgte elbilene i sommermåneden er det Nissan Leaf som kom ut på topp, med 584 nyregistreringer og 16,8 prosent markedsandel blant elbilene. e-Golf lå hakk i hæl med 571 nysalg og 16,4 prosent markedsandel.

Audi e-tron var den tredje elbilen det ble solgt mer enn 500 eksemplarer av i juli, mens Tesla Model 3 og Hyundai Kona lå et stykke bak.

2800 vil ha el-Porsche

El-bil-interessen viser seg også igjen i bestillingene til den nye Porsche Taycan, som denne uken passerte 2800 bestillinger bare i Norge, ifølge administrerende direktør i Porsche Norge, Morten Scheel.

Bestillingene ble også omtalt av Tek.no tidligere denne uken.

Bilen vil være en 4-dørers sedan bil, med fem seter og sportslig preg. Rekkevidden til bilen er ikke helt endelig enda men en konseptbil som etter gamle standarder (MEDC) skal ha hatt over 500 kilometers rekkevidde. Den nye standarden for måling, gjør at det kan bli noe kortere.

stor interesse i Norge for den nye Porsche Taycan.
stor interesse i Norge for den nye Porsche Taycan. (Foto: Porsche)

– Vi har en forhåndsreservasjon for modellen. Det innebærer at i overkant av 2800 nordmenn har betalt 20.000 kroner for å få lov til å stå først på listene. Det er rett og slett en reservasjonsliste, sier administrerende direktør i Porsche Norge, Morten Scheel, til DN.

Til sammenligning forteller Scheel at Porsche Norge i fjor solgte 750 biler, det var ifølge han «all-time high.» Han mener derfor 2800 er et veldig høyt tall, i fjor ble det solgt i overkant av 100 modeller av sportsbilmodellen Porsche 911.

– I Norge vil Taycan selge langt mer enn både Cayenne og 911. Det er mange som benytter seg av muligheten til å realisere Porsche-drømmen når denne bilen blir avgiftsfri. Sannsynligvis vil de også kunne gjøre et godt kjøp, ettersom moms trolig vil komme også for elbiler i løpet av noen år, slik at verdien vil holde seg bra.

Ingen billig bil

Porsche-sjefen forteller at Taycan vil ha en pris som ligger et sted mellom Panamera og Cayenne, eksklusive avgifter. Cayenne starter i dag på 780.000 kroner, mens sportsmodellen Panamera starter på 845.000 kroner, eksklusive avgifter. Ettersom det ikke vil være avgifter på denne bilen i tillegg til at det er momsfritak og det estimatet stemmer, vil det være mulig å realisere Porsche-drømmen for i overkant av 800.000 kroner.

Det betyr i så fall at bilen blir cirka 150.000 kroner dyrere enn Jaguar sin helektriske I-pace som en konkurrent til bilen. Den begynner ifølge Jaguar Norge på 649.900 kroner, mens Audis E-tron 55 har pris fra 663.180.

Audi- og Jaguarmodellene er større suver. Av modellene som finnes på markedet i dag er det kanskje Tesla Model S som vil ligne mest på den nye Porsche modellen, den koster fra 781.900. Ifølge Scheel skiller deres modell seg fra de andre Elektriske bilene på markedet.

–Det er en den første sportselbilen som settes ut i produksjon. Denne vil kunne kjøres på bane om man har lyst til det.

Selv om bilen trolig vil bli priset høyere enn konkurrentene sine biler, vil den nye modellen trolig bli den rimeligste Porschen, som blir solgt til norske kunder om man inkluderer avgiftene. Til tross for at mange har tegnet seg på reservasjonslisten er ikke Scheel bekymret for at markedet skal bli mettet eller at merkets omdømme vil bli svekket.

– Selv om vi får mange flere Porsche til Norge i 2020 har vi fremdeles mye å gå på, ettersom salg av Porsche i Norge historisk sett ikke har vært så høyt, forteller Scheel om merkets omdømme.

Nye kunder – «Som ventet»

Scheel forteller at han hovedsakelig tror det er to grunnen til at det er så mye interesse for den nye elbilen. Den ene er at det er høy kjøpekraft i Norge og den andre er at det er lave avgifter på bilen.

– Det blir en ketchup effekt når vi kommer med et produkt som normalt er høyt beskattet i Norge, til og ikke ha noen beskatning. Det i tillegg til høy kjøpekraft i Norge gjør at vi har høy etterspørsel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.