Bilindustrien er i stor endring, og alle de store bilprodusentene jobber på spreng for å møte den nye tiden.

Produksjonen av hybrid- og elbiler vokser allerede kraftig, og nå tyder mye på at førerløse biler også snart blir en realitet.

Flere av de store bilprodusentene har allerede varslet at de jobber med førerløse biler, og noen selskaper har testet teknologien på offentlige veier.

Men nå gir den amerikanske bilgiganten General Motors (GM) full gass.

GM søker myndighetenes godkjennelse for en fullstendig selvkjørende bil – uten ratt og pedaler – til selskapets første kommersielle bil-delingstjeneste i flere amerikanske byer allerede fra neste år, skriver Reuters og flere amerikanske medier.

21 radarer og 16 kameraer

GM-toppen Dan Ammann fortalte journalister torsdag at selskapet har anmodet myndighetene om dispensasjon fra flere av dagens regler og tillatelse til å sette i gang med den første produksjonsklare bilen som helt fra begynnelsen er designet uten ratt, pedaler eller andre unødvendige manuelle kontroller.

Den nye selvkjørende bilen benevnes «Cruise AV», og er utstyrt med bilprodusentens fjerde generasjons selvkjørende programvare og maskinvare, inkludert blant annet 21 radarer, 16 kameraer og fem sensorer som bruker laser som hjelp for å se nærliggende objekter og hindringer.

Bilen vil i første omgang kun kjøre i forhåndsdefinerte og avgrensede områder i byer.

GM ser dermed ut til å være et hestehode foran konkurrentene i kappløpet om å være først med en teknologi som mange tror vil endre hele bilindustrien.(Vilkår)

Nå er de her snart: Selvkjørende busser klare for norske veier
De selvkjørende bussene er her allerede. Fra nyttår blir det også lov å sette dem i drift.
01:41
Publisert: