– Regnskapet for 2018 er spesielt på to måter: Eiendomstransaksjonen, og at vi i et krevende marked oppnår det vi gjør på normaldriften vår, sier Henrik Baumann, styreleder i bilforhandlerkjeden Bauda as.

I november 2018 solgte konsernet ti av sine eiendomsselskaper til Pareto, med en gevinst som i årsregnskap er notert som finansinntekt på 464 millioner kroner.

– Vi har bygget enorme verdier på eiendom, den reisen har vært fantastisk, sier Baumann. Konsernet skal beholde de fem eiendommene som gjenstår i porteføljen.

– Vi var kommet til et punkt hvor eiendomsporteføljen var blitt stor, og utelukkende besto av bilforhandlereiendommer, med oss selv som leietagere. Det gir økt risiko. Så kan man spørre hvorfor vi ikke satser på eiendom som Møller og Bertel O. Steen? Den tanken trengte vi ikke tenke en gang. Fokuset vårt er enkelt med 40 prosent eierskap fra Toyota-fabrikken. Vi vet hva vi skal drive med, sier Baumann, som har solgt eiendommene med 15 års tilbakeleieavtale.

40 prosent av aksjene i konsernet er eid av Toyota, og bilforhandleren selger da følgelig utelukkende bilmerkene Toyota og Lexus. Resten av konsernet er det Baumann-familien som eier.

Rekordutbytte

Samlet endte konsernets resultater med 562 millioner kroner før skatt. 446 av millionene er foreslått til utbytte. Av disse går 268 millioner til familien Baumann.

– Er det glade dager i familien?

– Gjennom resultatrekken har aksjonærene alltid nytt godt av driften. Nå er det ekstraordinært stort på grunn av utbytte. Det er fint for meg og gir muligheter for å forvalte pengene på en spennende måte. Men alt går ikke til utbytte. Det er viktig å huske at med eiendomstransaksjonen får vi en fantastisk balanse i konsernet, vi styrker egenkapitalen og terminerer all gjeld, sier Baumann.

Både Baumann og konsernsjef Geir Guthus er svært fornøyde med resultatet for konsernet, også sett bort fra det ekstraordinære eiendomssalget.

– Det står bra til med oss i et marked man skulle tro vi ikke hadde en sjanse til å lykkes i, sier Baumann, og sikter til at Toyota mangler helelektriske biler i porteføljen.

– 2018 var et spesielt år, vi hadde ingen nye modeller. I vårt hode er det ikke ubetinget negativt at vi ikke har hatt elbiler. Vi har beholdt et godt volum, og er godt forberedt den dagen Toyota kommer med elbiler, sier Guthus.

Likevel sier Bauda-sjefene at det er lite som tyder på at tallene skal bli dårligere i 2019.

– Vi har aldri solgt mer bil enn vi har gjort i første kvartal i år, med en økning på 52 prosent fra i fjor, sier Baumann og kan slå i bordet med 2570 kontrakter på blant annet nyhetene RAV4 og Corolla.

– Vi har aldri hatt en så stor ordrebank, sier Baumann.

– Skal dere leie Norges Varemesse og levere ut slik som Tesla?

– Nei, vi driver ikke slik. Men vi må gjøre noen tilpasninger, det blir mange utleveringer, spesielt i juni, sier Guthus.

Ifølge Baumann og Guthus har Bauda aldri solgt flere biler enn hittil i år, med 2570 kontrakter i første kvartal. I fjor solgte konsernet 6609 Toyota og 412 nye Lexus.
Ifølge Baumann og Guthus har Bauda aldri solgt flere biler enn hittil i år, med 2570 kontrakter i første kvartal. I fjor solgte konsernet 6609 Toyota og 412 nye Lexus. (Foto: Javad Parsa)

Deler risiko

Da Norges største bilkonsern Møller Mobility Group tidligere i år la frem sine resultater, ble det satt av penger til tap på bruktbiler. Hos Bauda er tilnærmingen en litt annen.

– Bruktbilmarkedet er ganske differensiert, men vi har en bruttofortjeneste som er høyere enn på mange, mange år, sier Baumann.

Selskapet har delt risikoen for tap på de drøye 8000 bilene de har leaset ut med sin finanspartner, men også satt av penger til eventuelle tap. Om lag 45 prosent av bilene som konsernet i fjor overlot til kundene, er på leasing.

– Vi har tatt høyde for å bomme på restverdi. I tillegg til delt ansvar med finanspartneren, har vi satt av 50 millioner kroner til å møte humper i veien og minimere risikoen, sier Baumann.

Når det gjelder nye eierformer blant bilkunder, er foreløpig Bauda beskjedne.

– Vi prøver å suge til oss mest mulig kunnskap ved å observerer det som skjer i de segmentene, sier Baumann.

– Timing er viktig her, sier Guthus. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.