Første kvartal er over, og tradisjonen tro har Tesla levert ut biler på løpende bånd i de siste dagene før tallene skal summeres opp.

Kompakt-suv-modellen Model Y står alene for 3305 av de totalt 5002 bilene Tesla har levert ut i mars i år. Med unntak av ett eksemplar av Model S, er resten av Teslaene utlevert i mars Model 3. Samlet står Tesla for en tredjedel av markedet i mars, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Rekordhøy elbilandel

Totalt ble det registrert 16.238 nye personbiler i mars, en økning på seks prosent fra samme måned i fjor. Elbilandelen er på 86,1 prosent. Likevel er første kvartal i år mer enn ti prosent lavere enn samme periode i fjor.

– Elbilandelen ligger nå på et nivå vi aldri tidligere har sett, og er etter første kvartal på rekordhøye 82,9 prosent. På samme tid i fjor var andelen på 52,8 prosent, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken i en pressemelding.

Av de 25 bilmodellene som topper listen etter første kvartal, er det fem som ikke er rene elbiler.

– Vi kan grovt sett oppsummere med at nå vil så godt som «alle» ha elbil, og det de fleste velger er en firehjulsdrevet suv. De bilmerkene som har en slik kombinasjon i sitt tilbud, og som i tillegg kan levere, krig og chipmangel tatt i betraktning, er vinnerne på statistikken hittil i år, sier Solberg Thorsen.

Av 32.342 førstegangsregistrerte nye personbiler i første kvartal, er det suver i mellomklassen, store biler og kompaktklassen som topper listen. Det er lang ventetid på mange bilmodeller, og det betyr at bare et fåtall av nye personbiler som er registrert i år, er hentet rett ut av butikken. Et stort antall nye biler, ikke minst nye elbiler, er biler som er bestilt i fjor.

Duell med Embret: Den feteste elbilen til en folkelig pris? Her får du svaret
BMW i4 M50 og Tesla Model 3 Performance i duell.
02:59
Publisert:

Færre ladbare hybrider

Den store elbilandelen går først og fremst utover ladbare hybrider, som ved årsskiftet også fikk mindre avgiftsfordeler.

Mens det mot slutten av mars i fjor var registrert drøyt ti tusen nye ladbare hybrider, var tallet ved utgangen av mars i år nede i 2338. Det er en nedgang på nesten 80 prosent.­

– Vi kan ikke si sikkert hva som er årsaken. Men vi vet at det har vært store problemer med utleveringer av nye biler, både på grunn av delemangel og produksjonsutfordringer. I tillegg kan høyere avgifter på enkelte modeller av denne biltypen ha bidratt til den kraftige nedgangen, sier Solberg Thorsen.

DNs biljournalist Embret Sæter gir deg de viktigste nyhetene, tester de nyeste bilmodellene og skriver om hva som rører seg i bilverdenen. Meld deg på nyhetsbrevet på her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.