I mai ble det registrert 7998 nye personbiler, det er et fall på 39 prosent fra mai i 2019. Mens elbilandelen har ligget rundt og over 50 prosent i de fire første månedene i 2020, er markedsandelene for nullutslippsbilene kun 43,1 prosent i mai. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

– Effekten av korona ser ut til å slå ut for fullt i mai og bremser den gode utviklingen vi hadde for salg av elbiler i første kvartal, sier Unni Berge, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk elbilforening.

Under halvparten

23461 av årets 47781 registrerte personbiler er elektriske, så andelen er så langt i år nede på 49 prosent.

– 2020 lå an til å bli det store gjennombruddet for elbil i Norge med over 50 prosent markedsandel første kvartal. Økt utvalg av elbiler og skjerpede miljøkrav fra EU til bilindustrien virket positivt sammen med norsk elbilpolitikk. Men nå trengs det nye grep for å sikre økt salgstrend for elbiler, mener Berge.

Den eneste drivstoff-gruppen som vokser så langt i år, er ladbare hybrider. Etter at det i fjor forsvant en rekke populære modeller fra mange produsenter, er mange nå tilbake i bilbutikkene.

– Midt i krisen går ladbar hybrid mot strømmen, og opplever økt salg. Det er liten grunn til at Norge skal bremse elbilsatsingen til fordel for ladbare hybrider, så her bør miljøkravene skjerpes slik at elbil kan fortsette veksten, sier Berge.

Både Mercedes og BMW har i år lansert en rekke modeller med ladbare hybrid-drivlinjer. I tillegg er den gamle bestselgeren Volkswagen Passat tilbake i denne populære versjonen. Disse bilene har ofte et såpass lavt oppgitt utslipp, at de slipper å betale engangsavgift. Det fører til svært gunstige priser og spesielt gunstige løsninger for dem som foretrekker leasing.

Gammel traver på topp

I mai skjøv den gamle traveren Volkswagen Golf, konsernslektningen Audi E-tron ned fra førsteplassen blant modellene. Golf har kommet i åttende generasjon, men det er fordelaktige kampanjer for den elektriske versjonen av utgående modell som står for de fleste registreringene.

Audi E-tron er på en annenplass i mai, med 579 biler, 42 biler færre enn Golf. Deretter følger elbilene Hyundai Kona og Nissan Leaf på de neste plassene. Fremdeles er det nok mange nordmenn som venter på biler i bestilling. Blant annet kommer Volkswagens neste elbilbestselger, id. 3 til sommeren. En rekke elbiler av ulike merker kommer også utover mot 2021. Blant dem Polestar 2, Skoda Enyaq, Ford Mustang og Tesla Model Y.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.