Lastebilforhandleren Volmax og bilforhandlerne Bil-Service og Bilspiten slår seg sammen til konsernet Cognia, og får en samlet omsetning på cirka 2,5 milliarder kroner.

Konsernet vil få virksomhet på 13 steder og totalt rundt 450 ansatte i Vestfold, Buskerud, Telemark, Hedmark og Østfold, med hovedkontor i Sandefjord.

– Eiersammenslutningen er et resultat av et felles ønske om å skape et sterkt konsern og posisjonere det for vekst. Ikke minst vil vi rigge oss for endringene i bilbransjen som vil prege vår virksomhet i årene fremover. Bilselskapene drives videre under samme navn og samme ledelse som i dag. I tillegg etableres to nye selskaper, Cognia Eiendom og Cognia Technology, sier Grant T. Larsen som blir konsernsjef i Cognia, i tillegg til å lede Volmax som tidligere.

Volmax selger lastebiler av merkene Volvo og Renault fra åtte steder på Østlandet. Bilforhandleren Bil-Service selger personbiler fra Volvo, Ford, Renault og Kia i Vestfold, mens Bilspiten holder til i Kongsberg og selger Mazda, Ford og Volvo.

400 millioner til eiendom

De neste årene skal det også investeres 400 millioner kroner i eiendom, som blir et eget forretningsområde i det nye konsernet.

– Hvorfor satser dere på eiendom?

– Spesielt på lastebilsiden skal vi gå fra å leie til å eie lokaler som er tidsriktige og til å vokse i. Vi tenker det er smart å skille ut et profesjonelt eiendomsselskap som ikke ser på eiendom som et problem. Vi skal være lette på foten og ha god kompetanse på eiendom. Det er en fordel å kunne snu seg fort og endre kostnadsstrukturen raskt. Innen personbil er det enorme endringer med biler som trenger mindre vedlikehold, sier Larsen.

– Er det noen planer om å utvide bilforhandlerne til flere merker?

– Vi har ingen umiddelbare planer om det, vi får se på det etterhvert, sier Larsen.

Han mener at virksomhetene blir langt mer fleksible ved å gå sammen i ett konsern.

– På to til tre år kan vi investere det samme vi før brukte fem år på. Sammenslåingen gir mest strategiske synergier, ikke så mange operasjonelle i første omgang, sier Larsen.

Ett av underselskapene skal drive med teknologi, men konsernsjefen er litt hemmelighetsfull når det blir snakk om det.

– For lastebil har vi utviklet en del teknologi som vi er langt fremme på i denne bransjen. Jeg kan ikke si så mye ennå, men det er mange som er interessert i dette, sier Larsen.

– Har dere noe mål for vekst?

– Vi skal ha vekst og diversifisering, men har ikke noe oppgitt mål. Det er privilegiet med å være et familieeid selskap, men det kan godt hende at vi er tydeligere på det om ett år. Jeg tror det er ganske unikt at tre industrielle familier ikke bare har vellykkede generasjonsskifter, men også samles. Det er ikke så ofte man ser, og ingen har blod på hendene, sier Larsen.

Fornøyde importører

Både den norske Ford-importøren og Volvo-importøren sier seg fornøyde med sammenslåingen.

– Familiene Larsen og Spiten har over tid vist at de har evne til godt samarbeid, og en konsolidering av deres virksomheter vil gi Ford et sterkere fundament, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge as, Per Gunnar Berg i en melding.

Ifølge bransjenettstedet Bilnytt.no får Larsen-familien, som tidligere hadde eierandeler i Volmax og Bil-Service, en eierandel på 57 prosent i det nye konsernet. Spiten-familien får 24 prosent eierandel, mens tidligere medeiere i Volmax - blant andre Svein Erik Leion - vil inneha de resterende 19 prosentene i det nye konsernet.(Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: